Kurczak po chińsku — lepszego nie jadłeś! Fenomenalny przepis

Kurczak po chińsku
Źródło: GettyImages

Składniki

Kurczak po chińsku

  • Kawałek Świeży imbir
  • 500 g Pierś z kurczaka
  • 0.5 Sztuka Marchew
  • 2 łyżki Sezam
  • 1 sztuka Papryczka chili
  • 1 łyżka Mąka ziemniaczana
  • 0.5 Sztuka Por
  • 2 ząbki Czosnek
  • 1 łyżeczka Olej sezamowy
  • 100 g Cukinia
  • 1 łyżka Mąka ziemniaczana
  • 2 łyżki Olej rzepakowy
  • 0.5 Sztuka Papryka czerwona

Sos

  • 2 łyżki Słodki sos chilli
  • 3 łyżki Ocet ryżowy
  • 1 łyżka Cukier
  • 3 łyżki Woda
  • 5 łyżek Sos sojowy

    Przygotowanie

    1. 1

      Czosnek obierz z łupin i przeciśnij przez praskę.

    2. 2

      Filet z piersi kurczaka starannie umyj, osusz kawałkiem ręcznika papierowego i pokrój w kostkę o boku ok. 1,5 cm. Dopraw mięso solą oraz czarnym pieprzem mielonym i obtocz w mące ziemniaczanej.

    3. 3

      Paprykę umyj, osusz, przekrój na połowę i usuń gniazdo nasienne. Pokrój warzywo w cienkie słupki.

    4. 4

      Marchewkę oraz cukinię obierz ze skóry, a następnie pokrój w słupki.

    5. 5

      Białą część pora umyj i drobno posiekaj.

    6. 6

      Imbir obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

    7. 7

      Papryczkę chilli umyj, osusz, przekrój na połowę i usuń z niej gniazdo nasienne. Następnie bardzo drobno posiekaj warzywo. 

    8. 8

      W miseczce umieść wszystkie składniki na sos, tj. cukier, wodę, sos chilli, ocet ryżowy oraz sos sojowy i starannie wymieszaj wskazane komponenty.

    9. 9

      W woku lub na dużej patelni rozgrzej olej rzepakowy, a następnie dodaj wszystkie przygotowane warzywa, tj. paprykę, pora, marchewkę, imbir oraz czosnek. Smaż składniki przez 4 minuty, po czym przełóż je do miski.

    10. 10

      Na tej samej patelni podsmaż kawałki kurczaka. Gdy mięso się zarumieni, ponownie dodaj warzywa oraz wlej przygotowany sos i wymieszaj wszystkie komponenty. 

       

      Kurczak po chińsku smakuje rewelacyjnie podany z ryżem i gotowanymi brokułami. 

       

      Zobacz także: 

    Smacznego

    Oceń przepis
    REKLAMA

    Przeczytaj też