Błyskawiczne ciasteczka z patelni - idealne przy małej kuchni

Ciasteczka z patelni
Źródło: GettyI mages

Składniki

Składniki na ciasteczka z patelni

  • 100 g Cukier
  • 1.5 łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 2 sztuki Jajko
  • 330 g Mąka pszenna

Składniki dodatkowe

  • 2 łyżki Wiórki kokosowe
  • 1 łyżka Posiekane orzechy
  • 1 łyżka Groszki czekoladowe

Przygotowanie

  1. 1

    W misce umieszczamy sypkie składniki: proszek do pieczenia, mąkę i cukier, łączymy je dokładnie mieszając.

  2. 2

    Do wymieszanych sypkich składników dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło oraz wbijamy jajka – żółtka i białka. Wyrabiamy je na kruche ciasto. W tym celu możemy użyć rąk lub łopatek robota kuchennego.

  3. 3

    Na tym etapie wykonywania ciasteczek z patelni możemy dodać wybrane przez siebie dodatki – kawałki czekolady, posiekane na małe kawałki orzechy czy wiórki kokosowe. Wsypujemy je do ciasta i rozrabiamy.

  4. 4

    Na blat lub stolnicę wysypujemy niewielką ilość mąki, wykładamy na niej dokładnie wyrobione ciasto i rozwałkowujemy je na niezbyt grupy placek.

  5. 5

    Foremką lub niewielkiej wielkości szklanką o cienkim rancie wycinamy kształt, jaki chcemy, żeby miało ciasteczko.

  6. 6

    Zamiast korzystać z piekarnika  rozgrzewamy patelnię – bez dodatku tłuszczu. Układamy na niej ciastka, tak, żeby się nie stykały. Ustawiamy ogień na małym poziomie i smażymy ciasteczka – po mniej więcej 2 minuty z każdej strony.

  7. 7

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też