Błyskawiczne ciasteczka z patelni - idealne przy małej kuchni
Nie każda kuchnia ma wszystkie sprzęty niezbędne do rozwijania pasji związanych z wypiekami. Błyskawiczne ciasteczka z patelni to przepis, który pozwoli nacieszyć się słodkim deserem własnej roboty, kiedy nie mamy możliwości skorzystania z piekarnika. Taka sytuacja może nas spotkać nie tylko w niewielkich wynajmowanych kawalerkach, ale także w czasie urlopu w apartamencie czy domku wakacyjnym.
Składniki
Składniki na ciasteczka z patelni
- 100 g Cukier
- 1.5 łyżeczka Proszek do pieczenia
- 2 sztuki Jajko
- 330 g Mąka pszenna
Składniki dodatkowe
- 2 łyżki Wiórki kokosowe
- 1 łyżka Posiekane orzechy
- 1 łyżka Groszki czekoladowe
Przygotowanie
- 1
W misce umieszczamy sypkie składniki: proszek do pieczenia, mąkę i cukier, łączymy je dokładnie mieszając.
- 2
Do wymieszanych sypkich składników dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło oraz wbijamy jajka – żółtka i białka. Wyrabiamy je na kruche ciasto. W tym celu możemy użyć rąk lub łopatek robota kuchennego.
- 3
Na tym etapie wykonywania ciasteczek z patelni możemy dodać wybrane przez siebie dodatki – kawałki czekolady, posiekane na małe kawałki orzechy czy wiórki kokosowe. Wsypujemy je do ciasta i rozrabiamy.
- 4
Na blat lub stolnicę wysypujemy niewielką ilość mąki, wykładamy na niej dokładnie wyrobione ciasto i rozwałkowujemy je na niezbyt grupy placek.
- 5
Foremką lub niewielkiej wielkości szklanką o cienkim rancie wycinamy kształt, jaki chcemy, żeby miało ciasteczko.
- 6
Zamiast korzystać z piekarnika rozgrzewamy patelnię – bez dodatku tłuszczu. Układamy na niej ciastka, tak, żeby się nie stykały. Ustawiamy ogień na małym poziomie i smażymy ciasteczka – po mniej więcej 2 minuty z każdej strony.
- 7
Kiedy ciasteczka będą gotowe, możemy dodatkowo posypać je cukrem pudrem, polać czekoladą lub pokryć lukrem.
Przeczytaj także:
Ciasteczka z patelni to jedna z ciekawych propozycji deserów nie wymagających pieczenia. Taki podwieczorek może stanowić świetne uzupełnienie dla innych deserów, w których także trzeba się obejść bez piekarnika: sernika na zimno, tiramisu, czekoladowego kremu w pucharkach czy panna cotta.
Na co zwracać uwagę robiąc błyskawiczne ciasteczka z patelni?
Kiedy sięgamy po przepis na ciasteczka z patelni warto dobrze znać możliwości swoich palników gazowych w kuchence lub płycie elektrycznej oraz patelni. Kiedy w pełni panujemy nad sprzętem kuchennym i akcesoriami połowę sukcesu mamy za sobą. Dobra patelnia pozwala zapanować nad przywieraniem, nierównomiernym przysmażaniem czy przypalaniem dań. Ukochany sprzęt jest doskonale znany i pomaga usmażyć np. idealne naleśniki, które nigdy nie przywierają. Tak samo będzie z ciasteczkami z patelni. Trzymanie się przepisu to jedno, ale dobór zaufanego sprzętu jest nie mniej ważny.
Smażenie ciasteczek na patelni będzie także wymagało naszej uwagi i kontroli – w ten sposób zapewnimy im rumiany kolor i pełne wypieczenie, a unikniemy przypalenia.
Jak można urozmaicić błyskawiczne ciasteczka z patelni?
Pierwszym sposobem na urozmaicenie ciasteczek z patelni jest skorzystanie z różnych foremek przy ich wycinaniu. Dzięki temu uzyskamy serduszka, gwiazdki, trójkąty. Kolejnym krokiem jest dekoracja ciasteczek. Możemy zrobić z myślą o nich lukier, wykorzystać posypkę, posmarować białkiem i posypać kruszonymi orzechami czy dodać im jeszcze więcej słodyczy dzięki polewie czekoladowej. W wersji najbardziej podstawowej, ale i klasycznej, smaku ciasteczkom doda obfite posypanie ich cukrem pudrem.
Jak przechowywać błyskawiczne ciasteczka z patelni?
Ciasteczka z patelni można wyłożyć na paterze lub ułożyć w miseczce i podać jako dodatek do kawy czy herbaty. Mogą tak sobie przeleżeć bez szkody kilka dni – złapią z powietrza wilgoć, dzięki czemu staną się bardziej miękkie. Można je także zamknąć w puszce i schować do szafki w kuchni.
Ciasteczka z patelni mogą stanowić miłą przekąskę i urozmaicenie śniadaniówki dzieci do szkoły. Dzieci mogą je także zjeść, popijając mlekiem jako drugie śniadanie czy posmarować marmoladą i potraktować jako podwieczorek.
Komu przypadną do gustu błyskawiczne ciasteczka z patelni?
Na pewno nie pogardzą nimi wielbiciele słodyczy i ciasteczek pod różnymi postaciami. Te przepis pokochają także osoby, które lubią proste i szybkie rozwiązania oraz wszyscy ci, którzy nie mają w kuchni piekarnika. A także osoby, które uważają, że smażenie zamiast pieczenia pozwala oszczędzić czas na sprzątanie kuchni. Jeśli macie małe dzieci, to z przyjemnością będą wam one towarzyszyły w realizacji tego ekscytującego przepisu.