Wegańskie kotlety z kapusty — przepis, który przepędzi monotonię z domowego jadłospisu

Wegańskie kotlety
Źródło: Shuttetstock/Mila Naumova

Składniki

Wegańskie kotlety

  • 1 Szczypta kmin
  • 0.5 Główka Biała kapusta
  • 200 g Bułka tarta
  • 3 sztuki Jajko
  • Pieprz czarny mielony
  • 1 sztuka Cebula
  • 1 Szczypta Oregano
  • Olej rzepakowy

Przygotowanie

  1. 1

    Kapustę oczyść z suchych liści i podziel na mniejsze fragmenty. Następnie zetrzyj warzywo na tarce o dużych oczkach. Startą kapustę umieść w misce, dopraw solą i pozostaw tak na co najmniej 15 minut. Gdy upłynie wskazany czas, usuń zgromadzoną w naczyniu wodę.

  2. 2

    W międzyczasie obierz cebulę z łupin, a następnie pokrój warzywo w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju rzepakowego. Dodaj cebulę i smaż ją do chwili zarumienienia. Ściągnij naczynie z kuchenki i pozostaw do ostudzenia. 

  3. 3

    Do miski z kapustą dodaj przestudzoną cebulę, kmin, oregano, sól, 2 jajka oraz czarny pieprz mielony. Podane składniki starannie wymieszaj.

  4. 4

    Przygotuj 2 miseczki. Do pierwszej wbij jajko i rozbełtaj je widelcem. Do drugiej miseczki wsyp bułkę tartą.

  5. 5

    Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju rzepakowego.

  6. 6

    Z masy kapuścianej formuj niewielkie kotlety i zamaczaj je kolejno w jajku, a następnie w bułce tartej.

  7. 7

    Wegańskie kotlety smaż na rozgrzanym oleju z dwóch stron, aż do chwili zarumienienia.

     

    Jest wiele sposobów na podanie tego przysmaku. Jednym z naszych ulubionych są wegańskie kotlety serwowane w towarzystwie purée ziemniaczanego i sosu koperkowego.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też