Wrapy z kurczakiem, jakich jeszcze nie jadłeś

Wrapy z kurczakiem
Źródło: GettyImages

Składniki

Wrapy z kurczakiem

  • 4 sztuki Tortilla placek
  • 400 g Pierś z kurczaka
  • 150 g Papryka czerwona
  • 120 g Ogórek
  • 2 łyżki Sos sojowy
  • 10 ml Oliwa z oliwek
  • 100 g Sałata
  • 140 g Ser żółty - plastry
  • 0.5 Łyżeczka Słodka papryka
  • 2 szczypty Pieprz czarny mielony
  • 0.5 Łyżeczka Oregano
  • 2 łyżki Majonez
  • 3 łyżki Jogurt naturalny
  • 1 łyżka Sok z cytryny
  • 1 ząbek Czosnek
  • 1 szczypta Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Pierś z kurczaka pokrój w kostkę o boku ok. 2-3 cm. Kawałki mięsa wymieszaj z sosem sojowym, oliwą, słodką papryką, oregano oraz szczyptą pieprzu. Całość starannie wymieszaj i przykryj folią spożywczą. Zamarynowanego kurczaka odstaw do lodówki na minimum 60 minut. Po tym czasie wyciągnij mięso z lodówki i pozostaw w temperaturze pokojowej przez następne 20 minut. Kawałki kurczaka smaż na patelni lub w grillu elektrycznym, do momentu otrzymania złotego koloru.

  2. 2

    W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki. Umyj dokładnie liście sałaty oraz paprykę. Sałatkę poszarp na mniejsze kawałki, natomiast z papryki wytnij gniazda nasienne i pokrój ją w paseczki. Ogórka obierz i pokrój w plasterki.

  3. 3

    Aby przygotować sos, wymieszaj ze sobą jogurt naturalny, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny oraz szczyptę soli i pieprzu.

  4. 4

    Placki tortilli połóż na płaskim blacie. Posmaruj każdy z nich przygotowanym wcześniej sosem, dodaj kawałki kurczaka i warzyw oraz plastry żółtego sera. Zwiń ściśle wrapy, aby składniki nie wypadły z tortilli. Wrapy z kurczakiem można opcjonalnie dodatkowo podsmażyć na patelni lub grillu elektrycznym. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też