Dutch baby, jakiego jeszcze nie jadłeś! Przepis jest prosty

Dutch baby z jabłkami
Źródło: GettyImages

Składniki

Dutch baby z jabłkami

  • 3 Jajko
  • Masło
  • 1 łyżeczka Cukier wanilinowy
  • 125 Mleko 3,2%
  • 1 szczypta Sól
  • 0.5 Szklanka Mąka pszenna
  • 1 sztuka Jabłko
  • Cukier puder
  • 1 szczypta Mielony cynamon

Przygotowanie

  1. 1

    Wyjmij z lodówki jajka i mleko, a następnie ogrzej je w temperaturze pokojowej. Jeśli nie dysponujesz wystarczającą ilością czasu, włóż jajka do garnka z ciepłą wodą, a mleko podgrzej na małym palniku.

  2. 2

    Nagrzej piekarnik do temperatury 220 st. C i umieść w nim pustą żeliwną patelnię lub naczynie żaroodporne.

  3. 3

    W niewielkim rondelku podgrzej 4 łyżki masła, a następnie zbierz i usuń z niego pianę powstałą w procesie klarowania. Teraz obierz jabłko i pokrój ja na ok. 10 mniejszych kawałków lub plasterków.

  4. 4

    Wbij jajka do miski, dodaj mleko, mąkę, cukier waniliowy oraz sól. Całość zmiksuj na gładką masę za pomocą blendera lub innego robota kuchennego. Miksuj tak długo, aż ciasto naleśnikowe osiągnie jednolitą konsystencję. 

  5. 5

    Wyjmij rozgrzane naczynie z piekarnika, wlej do niego 2 łyżki sklarowanego masła, a następnie powoli wlewaj zblendowane wcześniej składniki. Na wierzchu rozłóż równomiernie kawałki pokrojonych jabłek i włóż ciasto do piekarnika.

  6. 6

    Dutch baby piecz bez przykrycia przez ok. 20 minut. Gdy naleśnik urośnie i będzie ładnie zrumieniony z wierzchu, wyjmij go z piekarnika. Gotowe dutch baby z jabłkami posyp cynamonem. Podawaj na gorąco z ulubionymi dodatkami i cukrem pudrem.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też