Przepyszne kapuśniaczki z ciasta francuskiego

Kapuśniaczki z ciasta francuskiego
Źródło: GettyImages

Składniki

Składnki na kapuśniaczki z ciasta francuskiego

  • 0.5 Sztuka Cebula
  • 300 g Kapusta kiszona
  • 1 łyżka Olej słonecznikowy
  • 250 g Pieczarki
  • 1 szczypta Sól
  • 1 szczypta Pieprz
  • 1 szczypta Cukier
  • 1 opakowanie Ciasto francuskie
  • 1 sztuka Jajko
  • 1 łyżka Mleko
  • 1 łyżka Kminek
  • 1 łyżka Czarnuszka

Przygotowanie

  1. 1

    Pieczarki lub jeśli wolicie inne grzyby (np. prawdziwki, borowiki) dokładnie myjemy, usuwamy niepotrzebne części (skórkę, końcówki nóżek) i siekamy na małe kawałeczki.

  2. 2

    Obieramy cebulę, siekamy ją i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Czekamy aż zmięknie i się zeszkli.

  3. 3

    Do zeszklonej cebuli dorzucamy grzyby. Mieszanka powinna się poddusić, a nadmiar wody zredukować i odparować.

  4. 4

    Kolejny krok to umycie pod bieżącą wodą kapusty kiszonej. Po co? Żeby usunąć nadmiar kwaśnego smaku. Po odciśnięciu wody, siekamy kapustę na małe kawałki i wrzucamy na patelnię, na której są już grzyby i cebula.

  5. 5

    Farsz doprawiamy przyprawami - solą, pieprzem i cukrem – wedle uznania.

  6. 6

    Całą mieszaninę smażymy przez parę minut, a później zdejmujemy z gazu, i odstawiamy na bok, żeby farsz ostygł do temperatury pokojowej.

  7. 7

    Kolejny etap to przygotowanie ciasta. Kapuśniaczki można przygotować w szybki i prosty sposób. Gotowe ciasto francuskie kupione w sklepie (najlepiej sprawdzonej firmy z tradycjami) na kapuśniaczki odwijamy z papieru i tniemy na pół – dzieląc arkusz na dwa równe prostokąty.

  8. 8

    Na cały prostokąt wykładamy równą warstwę farszu, zostawiając z jednej strony wzdłuż dłuższego boku pusty margines szerokości około dwóch centymetrów. Ten wolny fragment smarujemy roztrzepanym jajkiem wymieszanym z łyżką mleka.

  9. 9

    Powoli i równomiernie zwijamy roladę w kierunku pustego marginesu, tak, żeby powstał długi wałek z ciasta. Krawędź z jajkiem i mlekiem sklei „roladę” kapuśniaczków.

  10. 10

    Wałek tniemy na równe prostokąty (mniej więcej tnąc co cztery centymetry). Żeby dobrze trzymać rozmiar, możemy wzdłuż rolady położyć centymetr krawiecki i ciąć co określoną liczbę centymetrów.

  11. 11

    Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim kapuśniaczki z ciasta francuskiego.

  12. 12

    Każdy kapuśniaczek smarujemy na wierzchu jajkiem z mlekiem i posypujemy: kminkiem lub czarnuszką – do wyboru.

  13. 13

    Wstawiamy blachę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i pieczemy przez 20-25 minut, pilnując, żeby kapuśniaczki się ładnie zarumieniły, ale nie spaliły.

  14. 14

    Kapuśniaczki z ciasta francuskiego można podawać na ciepło lub zimno – solo, lub razem z barszczem.

    Przeczytaj także:

     

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też