Przepyszne kapuśniaczki z ciasta francuskiego
Kapuśniaczki z ciasta francuskiego z kapustą i pieczarkami to wspaniały dodatek do świątecznego barszczu, czy pyszna przekąska w okresie po świątecznym, noworocznym i w czasie karnawału. Pyszne, sycące, o niepowtarzalnym smaku kojarzą się z uroczystą, świąteczną atmosferą, spotkaniami towarzyskimi. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a smak pozostaje na długo w pamięci.
Składniki
Składnki na kapuśniaczki z ciasta francuskiego
- 0.5 Sztuka Cebula
- 300 g Kapusta kiszona
- 1 łyżka Olej słonecznikowy
- 250 g Pieczarki
- 1 szczypta Sól
- 1 szczypta Pieprz
- 1 szczypta Cukier
- 1 opakowanie Ciasto francuskie
- 1 sztuka Jajko
- 1 łyżka Mleko
- 1 łyżka Kminek
- 1 łyżka Czarnuszka
Przygotowanie
- 1
Pieczarki lub jeśli wolicie inne grzyby (np. prawdziwki, borowiki) dokładnie myjemy, usuwamy niepotrzebne części (skórkę, końcówki nóżek) i siekamy na małe kawałeczki.
- 2
Obieramy cebulę, siekamy ją i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Czekamy aż zmięknie i się zeszkli.
- 3
Do zeszklonej cebuli dorzucamy grzyby. Mieszanka powinna się poddusić, a nadmiar wody zredukować i odparować.
- 4
Kolejny krok to umycie pod bieżącą wodą kapusty kiszonej. Po co? Żeby usunąć nadmiar kwaśnego smaku. Po odciśnięciu wody, siekamy kapustę na małe kawałki i wrzucamy na patelnię, na której są już grzyby i cebula.
- 5
Farsz doprawiamy przyprawami - solą, pieprzem i cukrem – wedle uznania.
- 6
Całą mieszaninę smażymy przez parę minut, a później zdejmujemy z gazu, i odstawiamy na bok, żeby farsz ostygł do temperatury pokojowej.
- 7
Kolejny etap to przygotowanie ciasta. Kapuśniaczki można przygotować w szybki i prosty sposób. Gotowe ciasto francuskie kupione w sklepie (najlepiej sprawdzonej firmy z tradycjami) na kapuśniaczki odwijamy z papieru i tniemy na pół – dzieląc arkusz na dwa równe prostokąty.
- 8
Na cały prostokąt wykładamy równą warstwę farszu, zostawiając z jednej strony wzdłuż dłuższego boku pusty margines szerokości około dwóch centymetrów. Ten wolny fragment smarujemy roztrzepanym jajkiem wymieszanym z łyżką mleka.
- 9
Powoli i równomiernie zwijamy roladę w kierunku pustego marginesu, tak, żeby powstał długi wałek z ciasta. Krawędź z jajkiem i mlekiem sklei „roladę” kapuśniaczków.
- 10
Wałek tniemy na równe prostokąty (mniej więcej tnąc co cztery centymetry). Żeby dobrze trzymać rozmiar, możemy wzdłuż rolady położyć centymetr krawiecki i ciąć co określoną liczbę centymetrów.
- 11
Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim kapuśniaczki z ciasta francuskiego.
- 12
Każdy kapuśniaczek smarujemy na wierzchu jajkiem z mlekiem i posypujemy: kminkiem lub czarnuszką – do wyboru.
- 13
Wstawiamy blachę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i pieczemy przez 20-25 minut, pilnując, żeby kapuśniaczki się ładnie zarumieniły, ale nie spaliły.
- 14
Kapuśniaczki z ciasta francuskiego można podawać na ciepło lub zimno – solo, lub razem z barszczem.
Przeczytaj także:
- Frytki z serem - tak dobre, że trudno w to uwierzyć
- Paluchy pizzowe - idealne na domówkę
- Tartaletki z kurkami - oryginalny pomysł na grzyby
Jakie są kapuśniaczki z ciasta francuskiego?
Kapuśniaczki z ciasta francuskiego mają wiele zalet smakowych, ale do ich cech charakterystycznych należy także duża poręczność. Wygodnie się je je – stojąc podczas towarzyskiego śledzika czy firmowej składkowej imprezy świątecznej. Smak kapuśniaczków idealnie pasuje do barszczu (polecamy przepis na wspaniały barszcz ukraiński) i uzupełnia smak tej klarownej zupy. Połączenie barszcz i kapuśniaczki z ciasta francuskiego to także wspaniale rozgrzewający i sycący posiłek na mroźne, śnieżne wieczory. Kapuśniaczki można także zapakować do pojemniczka, zabrać do pracy i tam odgrzać lub zjeść w wersji na zimno.
Kiedy najlepiej sprawdzą się kapuśniaczki z ciasta francuskiego?
Wprost wymarzonym okresem do jedzenia kapuśniaczków są okolice świąt Bożego Narodzenia. Śnieg za oknem, minusowe temperatury, świąteczny nastrój, kolędy w radiu – do pełni świątecznej atmosfery brakuje tylko zapachu - świeżo upieczonych kapuśniaczków i przyjemnego ci40epła rozlewającego się po całym ciele po wypiciu aromatycznego barszczu.
Są osoby, które źle reagują na kapustę w jedzeniu. One nie powinny najadać się kapuśniaczkami na noc, a także wybrać wersję z kminkiem, który – oprócz walorów smakowych – niweluje także ryzyko i uciążliwość wzdęć. Kapuśniaczki z ciasta francuskiego będą dobre na lunch, obiad, a także kolację. To jednak tak pyszne i wciągające danie, że może być trudno powstrzymać się przed podjadaniem ich także między posiłkami.
Oczywiście kapuśniaczki z ciasta francuskiego, lub bardziej klasyczna wersja z ciasta drożdżowego to obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole. Koniecznie w duecie z barszczem. Nawet jeśli w waszym domu je się w Wigilię zupę grzybową z łazankami, można ugotować sobie barszczyk i zrobić kapuśniaczki i zjeść je poza wigilijną ucztą – wieczorem w pierwszy i drugi dzień świąt.