Najsmaczniejszy placek z dyni, który osłodzi chłodne wieczory
Placek z dyni to kultowy przepis na jesienne dni, który rozprawi się z gorszym humorem, spowodowanym niepogodą czy natłokiem obowiązków. To pyszne ciasto dyniowe zasmakuje każdemu miłośnikowi domowych wypieków. Bez problemu przygotuje je nawet początkujący kuchcik. Sprawdź przepis na placek z dyni, a z pewnością stanie się on ulubionym przysmakiem Twojej rodziny.
Składniki
Placek z dyni — kruche ciasto
- 1.5 szklanki Mąka pszenna
- 2 Żółtko
- 1 Jajko
- 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
- 8 łyżek Cukier
- 16 g Cukier wanilinowy
- 1 Szczypta Sól morska jodowana drobnoziarnista
- 18 dag Masło
Nadzienie
- 1.5 opakowanie Galaretka cytrynowa
- Mielony cynamon
- 2 kg Miąższ z dyni
- Bułka tarta
- 4 łyżki Cukier
Przygotowanie
- 1
Dynię obierz ze skórki i zetrzyj cały miąższ na tarce, wybierając do tego duże oczka. Następnie przełóż go do większego garnka, w którym miąższ dyniowy należy połączyć c cukrem. Składniki smaż przez 10 minut, po czym do garnka dodaj również galaretkę cytrynową w proszku. Masę dyniową mieszaj starannie, aż do momentu rozpuszczenia się galaretki. Całość odstaw na bok — farsz do placka z dyni musi ostygnąć.
- 2
Przygotuj kruche ciasto. Wystarczy połączyć starannie mąkę pszenną, jajko, żółtko, proszek do pieczenia, obydwa rodzaje cukru, masło oraz szczyptę drobnoziarnistej soli morskiej jodowanej, zagniatając składniki w jednolite ciasto. Następnie uformuj z niego kulę i włóż do lodówki, na ok. 30 minut.
- 3
Przygotuj tortownicę o średnicy 21 cm. Wysmaruj ją masłem i obsyp odrobiną bułki tartej.
- 4
Po schłodzeniu kruchego ciasta odetnij od niego fragment stanowiący ⅓ masy, a większą częścią wylep przygotowaną tortownicę, uwzględniając nie tylko dno, ale i boki formy do pieczenia. Teraz ciasto posyp bułką tartą, a następnie rozłóż na nim dyniowe nadzienie. Całość posyp mielonym cynamonem.
- 5
Nagrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.
- 6
Z odłożonej części kruchego ciasta wytnij paski i wykonaj z nich kompozycję, przypominającą kratkę. Paski ciasta należy rozłożyć na farszu z dyni.
- 7
Placek z dyni piecz przez 60 minut. Przed podaniem należy je wystudzić.
Zobacz także:
Rewelacyjny placek z dyni to pomysł na deser, który wykonasz w kilku nieskomplikowanych krokach. Każdy etap przygotowania ciasta opisany został starannie w poniższej recepturze, by podczas szykowania tego dyniowego smakołyku każdy, nawet początkujący kucharz nie musiał martwić się, że jego starania pójdą na marne. Placek z dyni podawać można jako podwieczorek, drugie śniadanie lub słodki poczęstunek do popołudniowej kawy, zamiast kupnych ciastek czy cukiernianych wypieków. Twoi bliscy z pewnością docenią podjęty wysiłek, odwdzięczając się pustymi talerzami i wielkimi uśmiechami, które bez dwóch zdań pojawią się na twarzach domowników tuż po spożytym deserze.
Zobacz także: Chlebek dyniowy — rewelacyjny przepis na jesienny wypiek
Jak podawać placek z dyni?
Placek z dyni na kruchym spodzie najlepiej podawać do filiżanki ulubionej kawy lub gorącego naparu z herbaty. W cieplejsze dni polecamy zestawić kawałek ciasta z porcją lodów waniliowych. Podając wypiek w formie deseru, można pokusić się o dodanie do niego bitej śmietany — zrobionej samodzielnie lub w szybszej wersji, gotowego produktu zakupionego w sklepie.
Placek z dyni — przepis na rewelacyjne ciasto dyniowe nie jest trudny
Jesienny wypiek, przygotowany na kruchym, maślanym cieście, z dodatkiem aromatycznego, mocno cynamonowego wnętrza powali z nóg nawet największych entuzjastów słodkości. Placek z dyni nie tylko apetycznie wygląda — jego smak można porównać do wypieku zakupionego w renomowanej kawiarni. Aby samodzielnie je przygotować, wystarczy posiłkować się poniższym przepisem. Ilość cynamonu, którym należy oprószyć dyniowe nadzienie ciasta, zależy od preferencji osoby wykonującej przepis.