Najsmaczniejszy placek z dyni, który osłodzi chłodne wieczory

Placek z dyni
Źródło: GettyImages

Składniki

Placek z dyni — kruche ciasto

  • 1.5 szklanki Mąka pszenna
  • 2 Żółtko
  • 1 Jajko
  • 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
  • 8 łyżek Cukier
  • 16 g Cukier wanilinowy
  • 1 Szczypta Sól morska jodowana drobnoziarnista
  • 18 dag Masło

Nadzienie

  • 1.5 opakowanie Galaretka cytrynowa
  • Mielony cynamon
  • 2 kg Miąższ z dyni
  • Bułka tarta
  • 4 łyżki Cukier

Przygotowanie

  1. 1

    Dynię obierz ze skórki i zetrzyj cały miąższ na tarce, wybierając do tego duże oczka. Następnie przełóż go do większego garnka, w którym miąższ dyniowy należy połączyć c cukrem. Składniki smaż przez 10 minut, po czym do garnka dodaj również galaretkę cytrynową w proszku. Masę dyniową mieszaj starannie, aż do momentu rozpuszczenia się galaretki. Całość odstaw na bok — farsz do placka z dyni musi ostygnąć.

  2. 2

    Przygotuj kruche ciasto. Wystarczy połączyć starannie mąkę pszenną, jajko, żółtko, proszek do pieczenia, obydwa rodzaje cukru, masło oraz szczyptę drobnoziarnistej soli morskiej jodowanej, zagniatając składniki w jednolite ciasto. Następnie uformuj z niego kulę i włóż do lodówki, na ok. 30 minut.

  3. 3

    Przygotuj tortownicę o średnicy 21 cm. Wysmaruj ją masłem i obsyp odrobiną bułki tartej.

  4. 4

    Po schłodzeniu kruchego ciasta odetnij od niego fragment stanowiący ⅓ masy, a większą częścią wylep przygotowaną tortownicę, uwzględniając nie tylko dno, ale i boki formy do pieczenia. Teraz ciasto posyp bułką tartą, a następnie rozłóż na nim dyniowe nadzienie. Całość posyp mielonym cynamonem.

  5. 5

    Nagrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.

  6. 6

    Z odłożonej części kruchego ciasta wytnij paski i wykonaj z nich kompozycję, przypominającą kratkę. Paski ciasta należy rozłożyć na farszu z dyni.

  7. 7

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też