Sok z kwiatów czarnego bzu — przepis babci postawi Cię na nogi

Sok z czarnego bzu
Źródło: GettyImages

Składniki

Sok z czarnego bzu

  • 2 sztuki Sok z cytryny
  • 1 kg Cukier
  • 1 litr Woda
  • 20 Baldachów Kwiaty czarnego bzu

Przygotowanie

  1. 1

    Baldachy z kwiatów czarnego bzu rozłóż na papierze do pieczenia i pozostaw na ok. 1 godzinę na balkonie, tarasie, bądź w ogrodzie. Tę czynność można pominąć, jednak należy upewnić się, czy na roślinach nie pozostały żadne robaki. 

  2. 2

    Przygotuj garnek i bezpośrednio nad nim odcinaj małe gałązki z kwiatami czarnego bzu. Grube łodygi należy wyrzucić, ponieważ sprawiłyby one, że sok z kwiatów czarnego bzu stałby się nieprzyjemnie gorzki. 

  3. 3

    W drugim, czystym garnku zagotuj wodę z dodatkiem cukru, po czym wlej także sok wyciśnięty z 2 cytryn. Gdy zacznie wrzeć, zalej nim przygotowane wcześniej kwiaty, a następnie przykryj naczynie talerzem i pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Gdy temperatura będzie zbliżona do tej panującej w pomieszczeniu, sok z kwiatów bzu schowaj do lodówki, pozostawiając go w chłodzie na 2 do maksymalnie 4 dni.

  4. 4

    Po tym czasie  przecedź sok z czarnego bzu przez gazę, a otrzymany, klarowny płyn zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, zawartość garnka przelej do dobrze wyparzonych słoików. Naczynia szybko zakręć i pozostaw na desce lub ściereczce, obracając słoje do góry dnem. 

  5. 5

    Po wystygnięciu sok z czarnego bzu nadaje się do przechowywania przez minimum 6 miesięcy. Najlepiej trzymać go w suchym i chłodnym miejscu.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też