Sok z kwiatów czarnego bzu — przepis babci postawi Cię na nogi
Sok z kwiatów czarnego bzu, przygotowany według przepisu babci to prawdziwy skarb, który powinien pojawić się w każdej domowej apteczce. Sprawdzi się doskonale w przypadku nawracających przeziębień, jednak zakres jego zastosowania jest znacznie okazalszy. Sok z kwiatów czarnego bzu to receptura, która jest znana wszystkim osobom ceniącym niezwykłe prozdrowotne właściwości ziół oraz roślin. Ten znakomity syrop można przyrządzić we własnym domu w zaledwie 30 minut, a następnie cieszyć się dobrym samopoczuciem oraz rewelacyjną kondycją przez długie lata.
Składniki
Sok z czarnego bzu
- 2 sztuki Sok z cytryny
- 1 kg Cukier
- 1 litr Woda
- 20 Baldachów Kwiaty czarnego bzu
Przygotowanie
- 1
Baldachy z kwiatów czarnego bzu rozłóż na papierze do pieczenia i pozostaw na ok. 1 godzinę na balkonie, tarasie, bądź w ogrodzie. Tę czynność można pominąć, jednak należy upewnić się, czy na roślinach nie pozostały żadne robaki.
- 2
Przygotuj garnek i bezpośrednio nad nim odcinaj małe gałązki z kwiatami czarnego bzu. Grube łodygi należy wyrzucić, ponieważ sprawiłyby one, że sok z kwiatów czarnego bzu stałby się nieprzyjemnie gorzki.
- 3
W drugim, czystym garnku zagotuj wodę z dodatkiem cukru, po czym wlej także sok wyciśnięty z 2 cytryn. Gdy zacznie wrzeć, zalej nim przygotowane wcześniej kwiaty, a następnie przykryj naczynie talerzem i pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Gdy temperatura będzie zbliżona do tej panującej w pomieszczeniu, sok z kwiatów bzu schowaj do lodówki, pozostawiając go w chłodzie na 2 do maksymalnie 4 dni.
- 4
Po tym czasie przecedź sok z czarnego bzu przez gazę, a otrzymany, klarowny płyn zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, zawartość garnka przelej do dobrze wyparzonych słoików. Naczynia szybko zakręć i pozostaw na desce lub ściereczce, obracając słoje do góry dnem.
- 5
Po wystygnięciu sok z czarnego bzu nadaje się do przechowywania przez minimum 6 miesięcy. Najlepiej trzymać go w suchym i chłodnym miejscu.
Zobacz także:
Sok z czarnego bzu to dla wielu osób jedno ze wspomnień dzieciństwa. Stosowany jest on w medycynie naturalnej od wielu dekad. Naturalny wyrób można wykorzystywać na wiele różnorodnych sposobów — pić go samodzielnie, rozcieńczać z wodą lub lemoniadą, czy dodawać do deserów. Sok z czarnego bzu posiada wyjątkowy i unikatowy smak, który jest delikatnie słodki, a wielu osobom przypomina nawet winogrona.
Ciekawostką jest, że sok z kwiatów czarnego bzu znalazł swoje zastosowanie w medycznych preparatach wzmacniających odporność, jednak ten niezwykle zdrowy napój warto przyrządzić samodzielnie.
Zobacz także: Sok z buraka — rewelacyjny sposób na wsparcie odporności (i nie tylko)
Sok z czarnego bzu — właściwości zdrowotne
Sok z czarnego bzu wykazuje wiele właściwości leczniczych. Między innymi korzystnie wpływa na procesy trawienne oraz wydalnicze, pomaga podczas zwalczania zaparć i zgagi, czy reguluje pracę nerek. Specjał ten podaje się jednak przede wszystkim podczas zmagań z infekcjami. Pomaga przy dolegliwościach, takich jak bóle mięśni, wysoka gorączka czy mokry kaszel. Od wielu lat sporo z nas poznało się już na działaniu wykrztuśnym napoju, który nieraz działa lepiej od aptecznych produktów.
Sok z kwiatów czarnego bzu działa także przeciwbólowo oraz rozkurczowo, dzięki czemu doskonale sprawdza się u kobiet ciężko znoszących zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS). Ponadto obfita zawartość polifenoli sprawia, że napój ten wykazuje działanie antyoksydacyjne, zwalczając nagromadzone w organizmie wolne rodniki. Innym działaniem soku z czarnego bzu jest działanie moczopędne.
Jak stosować sok z czarnego bzu?
Aby cieszyć się ze zdrowotnych właściwości soku z kwiatów czarnego bzu, należy stosować go w odpowiednich proporcjach. Zalecaną dawką jest 50 ml napoju na dobę. Należy jednak rozłożyć ją na 2 porcje po 25 ml i przyjmować bezpośrednio przed posiłkami.