Babeczki dyniowe z pomarańczą i powidłami — deser na miarę mistrza
Babeczki dyniowe z pomarańczą i powidłami to fantazyjna kompozycja, którą pokochają wszyscy miłośnicy słodkich wypieków. Sekretem tych idealnych ciasteczek jest purée z pieczonej dyni, połączone ze świeżo wyciśniętym sokiem pomarańczowym. To właśnie te składniki odpowiadają za wilgotną, mięsistą konsystencję ciasta, która zdecydowanie wyróżnia się na tle klasycznych muffinek. Babeczki dyniowe odznaczają się również intensywnym, pomarańczowym kolorem, który sprawia, że wyglądają one niezwykle apetycznie.
Składniki
Babeczki dyniowe z pomarańczą i powidłami
- 150 g Cukier
- 250 g Mąka pszenna
- 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
- 300 g Pieczona dynia
- 2 sztuki Jajko
- 100 ml Mleko
- 0.5 Słoik powidła śliwkowe
- 1 opakowanie Budyń śmietankowy
- 1 sztuka Pomarańcza
- 1 Szczypta Sól
- 100 g Maslo
Przygotowanie
- 1
Pomarańczę sparz wrzątkiem, osusz, a następnie zetrzyj z niej skórkę oraz wyciśnij sok.
- 2
Upieczoną dynię zblenduj z dodatkiem mleka oraz sokiem pomarańczowym. Otrzymany mus powinien być jednolity.
- 3
W rondelku umieść odmierzoną porcję masła i połóż go na palniku o średniej mocy. Podgrzewaj tłuszcz do chwili całkowitego rozpuszczenia, a następnie zdejmij garnek z palnika i pozostaw do ostudzenia.
- 4
W misce umieść roztopione masło, jajka oraz skórkę z pomarańczy. Składniki ubijaj mikserem lub rózgą do chwili nieznacznego zwiększenia objętości. Następnie dodaj mus dyniowy, a całość wymieszaj delikatnie łyżką.
- 5
W drugiej misce wymieszaj ze sobą przesianą mąkę, proszek do pieczenia, proszek budyniowy, sól oraz cukier. Gdy składniki się połączą, dodaj je do miski z masą dyniową i mieszaj do chwili połączenia składników.
- 6
Formę na muffiny wyłóż papierowymi papilotkami, a następnie w każdej foremce umieść porcję ciasta, nakładając je do ok. 3/4 jej wysokości. Pamiętaj, że babeczki dyniowe w czasie pieczenia zwiększą swoją objętość.
- 7
Na wierzchu każdej babeczki połóż łyżeczkę powideł i delikatnie rozsmaruj je po powierzchni muffinek.
- 8
Babeczki dyniowe z pomarańczą i powidłami piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C przez ok. 25 minut, a następnie wyciągnij je i poczekaj, aż całkowicie wystygną.
- 9
Gotowe babeczki dyniowe z pomarańczą i powidłami posyp delikatnie cukrem pudrem.
Zobacz także:
Babeczki dyniowe bez wątpienia najlepiej smakują w długie, jesienne i zimowe wieczory. Pieczona dynia, powidła śliwkowe oraz skórka pomarańczy to składniki, które bezspornie kojarzą się właśnie z tym okresem. Ciasto na babeczki dyniowe warto wzbogacić w niewielki dodatek cynamonu. Dzięki temu gotowe muffinki będą miały przyjemnie korzenny posmak, który idealnie komponuje się z powidłami. Rekomendujemy, by babeczki dyniowe serwować z porcją gorącego mleka lub kakao — to połączenie idealne, które pokochają nie tylko najmłodsi domownicy.
Zobacz także: Rozkoszne babeczki jogurtowe z owocami, w których się zakochasz
Babeczki dyniowe z pomarańczą i powidłami — jak przygotować?
Aby przygotować smakowite babeczki dyniowe z pomarańczą i powidłami należy rozpocząć od upieczenia dyni. Polecamy wykorzystać do tego celu odmianę Hokkaido, której skórka po obróbce termicznej jest jadalna, dzięki czemu nie trzeba tracić czasu na jej obieranie. Ważne jest także prawidłowe starcie skórki z pomarańczy. Należy uważać, aby zetrzeć wyłącznie wierzchnią warstwę o pomarańczowym kolorze. W innym przypadku babeczki dyniowe mogą stać się gorzkie, a tym samym niesmaczne.
Wykorzystane w przepisie powidła śliwkowe można zastąpić innym dżemem. Doskonale sprawdzi się także dodatek konfitury malinowej lub porzeczkowej. Aby babeczki dyniowe zachwycały nie tylko smakiem, ale także wyglądem, gotowy wypiek warto posypać cukrem pudrem — jest to prosty, ale jakże efektowny dodatek.