Babeczki dyniowe z pomarańczą i powidłami — deser na miarę mistrza

Babeczki dyniowe z pomarańczą i powidłami
Źródło: GettyImages

Składniki

Babeczki dyniowe z pomarańczą i powidłami

  • 150 g Cukier
  • 250 g Mąka pszenna
  • 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
  • 300 g Pieczona dynia
  • 2 sztuki Jajko
  • 100 ml Mleko
  • 0.5 Słoik powidła śliwkowe
  • 1 opakowanie Budyń śmietankowy
  • 1 sztuka Pomarańcza
  • 1 Szczypta Sól
  • 100 g Maslo

Przygotowanie

  1. 1

    Pomarańczę sparz wrzątkiem, osusz, a następnie zetrzyj z niej skórkę oraz wyciśnij sok.

  2. 2

    Upieczoną dynię zblenduj z dodatkiem mleka oraz sokiem pomarańczowym. Otrzymany mus powinien być jednolity.

  3. 3

    W rondelku umieść odmierzoną porcję masła i połóż go na palniku o średniej mocy. Podgrzewaj tłuszcz do chwili całkowitego rozpuszczenia, a następnie zdejmij garnek z palnika i pozostaw do ostudzenia.

  4. 4

    W misce umieść roztopione masło, jajka oraz skórkę z pomarańczy. Składniki ubijaj mikserem lub rózgą do chwili nieznacznego zwiększenia objętości. Następnie dodaj mus dyniowy, a całość wymieszaj delikatnie łyżką.

  5. 5

    W drugiej misce wymieszaj ze sobą przesianą mąkę, proszek do pieczenia, proszek budyniowy, sól oraz cukier. Gdy składniki się połączą, dodaj je do miski z masą dyniową i mieszaj do chwili połączenia składników. 

  6. 6

    Formę na muffiny wyłóż papierowymi papilotkami, a następnie w każdej foremce umieść porcję ciasta, nakładając je do ok. 3/4 jej wysokości. Pamiętaj, że babeczki dyniowe w czasie pieczenia zwiększą swoją objętość. 

  7. 7

    Na wierzchu każdej babeczki połóż łyżeczkę powideł i delikatnie rozsmaruj je po powierzchni muffinek. 

  8. 8

    Babeczki dyniowe z pomarańczą i powidłami piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C przez ok. 25 minut, a następnie wyciągnij je i poczekaj, aż całkowicie wystygną.

  9. 9

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też