Przepis na parówki w cieście francuskim

Parówki w cieście francuskim
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 10 sztuk Parówka
  • 10 sztuk Ser żółty - plastry
  • 500 g Ciasto francuskie
  • 1 sztuka Jajko
  • 1 szczypta Zioła prowansalskie

Przygotowanie

  1. 1

    Usuń plastikowe osłonki i każdą  z parówek zawiń w plasterek sera żółtego.

  2. 2

    Ciasto francuskie pokrój na paski i owijaj nimi parówki. W zależności od tego, w jaki sposób chcesz je podać, parówki mogą być całkowicie niewidoczne lub delikatnie wystawać zza ciasta.

  3. 3

    Na blaszkę rozłóż papier do pieczenia. Parówki w cieście francuskim rozłóż na blasze, zachowując między nimi odrobinę odstępu, ponieważ ciasto odrobinę urośnie.

  4. 4

    Każdą sztukę posmaruj rozbełtanym wcześniej jajkiem, a wierzch posyp odrobiną ziół prowansalskich.

  5. 5

    Parówki w cieście francuskim piecz przez 15 minut w temperaturze 200 st. C w trybie góra-dół. Przekąska smakuje wybornie maczana w domowych dipach, np. sosie czosnkowym, ale równie dobrze sprawdzi się tradycyjny Ketchup. W wersji imprezowej upieczoną zakąskę możesz podzielić na malutkie kawałeczki, a każdą część nabić na wykałaczkę. W ten sposób otrzymasz mini parówki w cieście francuskim, które zachwycą wszystkich gości.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też