Przepis na parówki w cieście francuskim
Szybka przekąska, która wpisze się w gusta gości? Posta na parówki w cieście francuskim.
Składniki
- 10 sztuk Parówka
- 10 sztuk Ser żółty - plastry
- 500 g Ciasto francuskie
- 1 sztuka Jajko
- 1 szczypta Zioła prowansalskie
Przygotowanie
- 1
Usuń plastikowe osłonki i każdą z parówek zawiń w plasterek sera żółtego.
- 2
Ciasto francuskie pokrój na paski i owijaj nimi parówki. W zależności od tego, w jaki sposób chcesz je podać, parówki mogą być całkowicie niewidoczne lub delikatnie wystawać zza ciasta.
- 3
Na blaszkę rozłóż papier do pieczenia. Parówki w cieście francuskim rozłóż na blasze, zachowując między nimi odrobinę odstępu, ponieważ ciasto odrobinę urośnie.
REKLAMA - 4
Każdą sztukę posmaruj rozbełtanym wcześniej jajkiem, a wierzch posyp odrobiną ziół prowansalskich.
- 5
Parówki w cieście francuskim piecz przez 15 minut w temperaturze 200 st. C w trybie góra-dół. Przekąska smakuje wybornie maczana w domowych dipach, np. sosie czosnkowym, ale równie dobrze sprawdzi się tradycyjny Ketchup. W wersji imprezowej upieczoną zakąskę możesz podzielić na malutkie kawałeczki, a każdą część nabić na wykałaczkę. W ten sposób otrzymasz mini parówki w cieście francuskim, które zachwycą wszystkich gości.
Zobacz także: