Idealne ciasto na pizzę
Dobrze przygotowane ciasto na pizzę oraz dobór właściwych proporcji i składników, są kluczem do stworzenia smakowitej przekąski, bez potrzeby odwiedzania włoskiej restauracji, czy zamawiania jedzenia na wynos. Dowiedz się, w czym tkwi sekret idealnego ciasta na pizzę.
Składniki
- 21 g Drożdże
- 150 ml Woda
- 0.5 Łyżeczka Cukier
- 300 g Mąka pszenna
- 0.25 Łyżeczka Sól
- 4 łyżki Oliwa z oliwek
Przygotowanie
- 1
W chłodnej wodzie rozrób drożdże i wymieszaj je razem z cukrem. Naczynie odstaw na kwadrans, przykrywając je ściereczką.
- 2
Przygotuj ciasto. W tym celu połącz mąkę, 4 łyżki oliwy z oliwek i ¼ łyżeczki soli wraz z przygotowanymi wcześniej drożdżami. Wszystkie składniki zagnieć na ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce, aby ciasto zwiększyło swoją objętość.
- 3
Wszystkie składniki zagnieć na ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce, aby ciasto zwiększyło swoją objętość. Po ok. 60 minutach ciasto na pizzę należy ponownie zagnieść. Następnie rozdziel je na 2 części (lub 4, jeśli chcesz zrobić mniejsze pizze à la pizzerinki) i każdą porcję rozwałkuj na dość szczupły placek.
REKLAMA - 4
Następnie rozdziel je na 2 części (lub 4, jeśli chcesz zrobić mniejsze pizze à la pizzerinki) i każdą porcję rozwałkuj na dość szczupły placek.
- 5
Na ciasto rozsmaruj ulubiony sos (np. pomidorowy z dodatkiem aromatycznych przypraw, barbecue lub sos, którego bazą jest śmietana czy parmezan — wszystko zależy od kulinarnej fantazji oraz dodatków, które znajdą się na domowej pizzy). Teraz wystarczy, że dobierzesz ulubione dodatki, personalizując pizzę według własnego pomysłu.
- 6
Piekarnik rozgrzej do 225 st. C. Każdą pizzę piecz na oddzielnej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Szacowany czas pieczenia to 15-18 minut. Pizza powinna być chrupiąca i delikatnie zarumieniona.
Zobacz także: