Idealne ciasto na pizzę

Idealne ciasto na pizzę
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 21 g Drożdże
  • 150 ml Woda
  • 0.5 Łyżeczka Cukier
  • 300 g Mąka pszenna
  • 0.25 Łyżeczka Sól
  • 4 łyżki Oliwa z oliwek

Przygotowanie

  1. 1

    W chłodnej wodzie rozrób drożdże i wymieszaj je razem z cukrem. Naczynie odstaw na kwadrans, przykrywając je ściereczką.

  2. 2

    Przygotuj ciasto. W tym celu połącz mąkę, 4 łyżki oliwy z oliwek i ¼ łyżeczki soli wraz z przygotowanymi wcześniej drożdżami. Wszystkie składniki zagnieć na ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce, aby ciasto zwiększyło swoją objętość.

  3. 3

    Wszystkie składniki zagnieć na ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce, aby ciasto zwiększyło swoją objętość. Po ok. 60 minutach ciasto na pizzę należy ponownie zagnieść. Następnie rozdziel je na 2 części (lub 4, jeśli chcesz zrobić mniejsze pizze à la pizzerinki) i każdą porcję rozwałkuj na dość szczupły placek.

  4. 4

    Następnie rozdziel je na 2 części (lub 4, jeśli chcesz zrobić mniejsze pizze à la pizzerinki) i każdą porcję rozwałkuj na dość szczupły placek.

  5. 5

    Na ciasto rozsmaruj ulubiony sos (np. pomidorowy z dodatkiem aromatycznych przypraw, barbecue lub sos, którego bazą jest śmietana czy parmezan — wszystko zależy od kulinarnej fantazji oraz dodatków, które znajdą się na  domowej pizzy). Teraz wystarczy, że dobierzesz ulubione dodatki, personalizując pizzę według własnego pomysłu.

  6. 6

    Piekarnik rozgrzej do 225 st. C. Każdą pizzę piecz na oddzielnej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Szacowany czas pieczenia to 15-18 minut. Pizza powinna być chrupiąca i delikatnie zarumieniona.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też