Gulasz gumbo z kurczakiem i kiełbasą
Niekonwencjonalny aromatyczny gulasz, w którym na pewno się zakochasz. Poznaj przepis na gumbo z kurczakiem i kiełbasą — danie, które wywodzi się z Luizjany. Potrawę można podawać z różnymi dodatkami, np. ryżem.
Składniki
- 2 sztuki Wędzona kiełbasa
- 4 sztuki Udka z kurczaka
- 2 łyżeczki Mieszanka kreolska
- 1 sztuka Pomidor
- 3 łyżki Olej słonecznikowy
- 2 łyżki Mąka pszenna
- 1 sztuka Cebula
- 1 sztuka Zielona papryka
- 1 sztuka Seler
- 1 litr Bulion drobiowy
- 1 ząbek Czosnek
- 2 sztuki Liście laurowe
- Sól
Przygotowanie
- 1
Oczyść mięso, opłucz je pod strumieniem zimnej wody i oddziel od niego skórę oraz pozbaw kości. Udka z kurczaka dopraw z obu stron mieszanką kreolską. Porada: jeśli nie dysponujesz mieszanką kreolską, złącz ze sobą trochę soli, kurkumy, mielonego kuminu, czarnego pieprzu i szczyptę zmielonych goździków.
- 2
Kiełbasę pokrój w plastry i smaż na patelni do momentu, aż pięknie się zarumieni i zacznie wytapiać się z niej tłuszcz.
- 3
Zdejmij z patelni plastry kiełbasek i dodaj na nią udka kurczaka. Smaż mięso z obu stronach (po ok. 60 sekund z każdej strony). Następnie przełóż kurczaka na oddzielny talerz i odstaw go na bok.
- 4
Na patelnię wrzuć pokrojonego w kostkę pomidora, które smaż na odrobinie oleju słonecznikowego przez ok. 5 minut. Po tym czasie odstaw pomidory na bok.
- 5
Na większej patelni rozgrzej olej, dodaj mąkę i podgrzewaj ją, cały czas mieszając (na małej mocy palnika), aż zmieni kolor z białego na czekoladowo-brązowy.
- 6
Następnie dodaj drobno posiekaną cebulę, seler i paprykę. Teraz dołóż pieczonego pomidora i smaż wszystko razem przez ok. 2 minuty.
- 7
Dodaj kiełbasę, bulion z kurczaka i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz liście laurowe. Zwiększ płomień i doprowadź wszystko do wrzenia.
- 8
Na koniec do gumbo dodaj pieczonego kurczaka, przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz płomień do minimum i gotuj gulasz pod przykryciem przez ok. godzinę.
- 9
Po godzinie zbierz tłuszcz z powierzchni dania. Sprawdź, czy trzeba doprawić gulasz i w razie potrzeby dodaj mieszankę kreolską lub sól. Gulasz gumbo z kurczakiem i kiełbasą gotuj bez przykrycia przez 30 minut.
Wypróbuj także przepis na gulasz węgierski z kluseczkami.
Gulasz gumbo w standardowej wersji przygotowywany jest z mięsem z kurczaka, kiełbasą oraz krewetkami. Danie można przyrządzić, łącząc wszystkie z wymienionych składników, bądź tworzyć z nich dowolne kombinacje. Poza mięsnymi specjałami w skład gumbo wchodzą również warzywa, najczęściej są to: pomidory, cebula, zielona papryka i seler. Smak gulaszu podkreślają doskonale dobrane przyprawy, takie jak, np. mieszanka kreolska — standardowa przyprawa, używana w Luizjanie, z której wywodzi się gambo z kurczakiem i kiełbasą.
Kiedy przygotować gulasz gumbo z kurczakiem i kiełbasą?
Gumbo z kurczakiem i kiełbasą to ciekawa alternatywa na pyszny, mięsno-warzywny obiad. Danie luizjańskie nadaje się również do podania jako ciepły posiłek, np. podczas spotkań z przyjaciółmi lub jako rozgrzewająca i sycąca kolacja.