Gulasz gumbo z kurczakiem i kiełbasą

Gulasz gumbo
Źródło: StockFood

Składniki

  • 2 sztuki Wędzona kiełbasa
  • 4 sztuki Udka z kurczaka
  • 2 łyżeczki Mieszanka kreolska
  • 1 sztuka Pomidor
  • 3 łyżki Olej słonecznikowy
  • 2 łyżki Mąka pszenna
  • 1 sztuka Cebula
  • 1 sztuka Zielona papryka
  • 1 sztuka Seler
  • 1 litr Bulion drobiowy
  • 1 ząbek Czosnek
  • 2 sztuki Liście laurowe
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Oczyść mięso, opłucz je pod strumieniem zimnej wody i oddziel od niego skórę oraz pozbaw kości. Udka z kurczaka dopraw z obu stron mieszanką kreolską. Porada: jeśli nie dysponujesz mieszanką kreolską, złącz ze sobą trochę soli, kurkumy, mielonego kuminu, czarnego pieprzu i szczyptę zmielonych goździków.

  2. 2

    Kiełbasę pokrój w plastry i smaż na patelni do momentu, aż pięknie się zarumieni i zacznie wytapiać się z niej tłuszcz.

  3. 3

    Zdejmij z patelni plastry kiełbasek i dodaj na  nią udka kurczaka. Smaż mięso z obu stronach (po ok.  60 sekund z każdej strony). Następnie przełóż kurczaka na oddzielny talerz i odstaw go na bok.

  4. 4

    Na patelnię wrzuć pokrojonego w kostkę pomidora, które smaż na odrobinie oleju słonecznikowego przez ok. 5 minut. Po tym czasie odstaw pomidory na bok.

  5. 5

    Na większej patelni rozgrzej olej, dodaj mąkę i podgrzewaj ją, cały czas mieszając (na małej mocy palnika), aż ​ zmieni kolor z białego na czekoladowo-brązowy.

  6. 6

    Następnie dodaj drobno posiekaną cebulę, seler i paprykę. Teraz dołóż pieczonego pomidora i smaż wszystko razem przez ok. 2 minuty.

  7. 7

    Dodaj kiełbasę, bulion z kurczaka i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz liście laurowe. Zwiększ płomień i doprowadź wszystko do wrzenia.

  8. 8

    Na koniec do gumbo dodaj pieczonego kurczaka, przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz płomień do minimum i gotuj gulasz pod przykryciem przez ok. godzinę.

  9. 9

    Po godzinie zbierz tłuszcz z powierzchni dania. Sprawdź, czy trzeba doprawić gulasz  i w razie potrzeby dodaj mieszankę kreolską lub sól. Gulasz gumbo z kurczakiem i kiełbasą gotuj bez przykrycia przez 30 minut.

     

    Wypróbuj także przepis na gulasz węgierski z kluseczkami.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też