Kawałki kurczaka w sosie curry

Kurczak curry przepis
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 2 łyżki Olej
  • 1 łyżeczka Kminek rzymski
  • 1 sztuka Liście laurowe
  • 3 sztuki Kardamon
  • 0.5 Łyżeczka Płatki chilli
  • 1 łyżeczka Kurkuma
  • 1 łyżeczka Mielona kolendra
  • 1 sztuka Cebula
  • 2 ząbki Czosnek
  • 1 łyżeczka Starty imbir
  • 0.5 Łyżeczka Sól
  • 500 g Kurczak
  • 1 puszka Mleko kokosowe
  • 1 garść Kolendra w całości

Przygotowanie

  1. 1

    Na głębokiej patelni rozgrzej olej i krótko smaż w nim przyprawy: kumin, liść laurowy, kardamon, chili, kolendrę i kurkumę.

  2. 2

    Następnie dodaj posiekaną w cienkie paski cebulę i smaż ją do miękkości.

  3. 3

    Na patelni smaż zmiażdżony czosnek, starty imbir i dodaj sól.

  4. 4

    Zawartość patelni zalej niewielką ilością wody i duś składniki w gęstej paście, do której dołóż pokrojonego na większe kawałki kurczaka. Od czasu do czasu dolewaj trochę wody, gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut.

  5. 5

    Zalej całość mleczkiem kokosowym, dopraw solą i gotuj przez kolejne 5 minut, aby zagęścić sos.

  6. 6

    Na koniec kawałki kurczaka w sosie curry posyp posiekaną kolendrą i podawaj z ryżem gotowanym na parze lub domowym chlebkiem naan z czosnkiem i kolendrą.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też