Kawałki kurczaka w sosie curry
Poznaj prosty przepis na kurczaka w aromatycznym sosie curry.
Składniki
- 2 łyżki Olej
- 1 łyżeczka Kminek rzymski
- 1 sztuka Liście laurowe
- 3 sztuki Kardamon
- 0.5 Łyżeczka Płatki chilli
- 1 łyżeczka Kurkuma
- 1 łyżeczka Mielona kolendra
- 1 sztuka Cebula
- 2 ząbki Czosnek
- 1 łyżeczka Starty imbir
- 0.5 Łyżeczka Sól
- 500 g Kurczak
- 1 puszka Mleko kokosowe
- 1 garść Kolendra w całości
Przygotowanie
- 1
Na głębokiej patelni rozgrzej olej i krótko smaż w nim przyprawy: kumin, liść laurowy, kardamon, chili, kolendrę i kurkumę.
- 2
Następnie dodaj posiekaną w cienkie paski cebulę i smaż ją do miękkości.
- 3
Na patelni smaż zmiażdżony czosnek, starty imbir i dodaj sól.
REKLAMA - 4
Zawartość patelni zalej niewielką ilością wody i duś składniki w gęstej paście, do której dołóż pokrojonego na większe kawałki kurczaka. Od czasu do czasu dolewaj trochę wody, gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut.
- 5
Zalej całość mleczkiem kokosowym, dopraw solą i gotuj przez kolejne 5 minut, aby zagęścić sos.
- 6
Na koniec kawałki kurczaka w sosie curry posyp posiekaną kolendrą i podawaj z ryżem gotowanym na parze lub domowym chlebkiem naan z czosnkiem i kolendrą.
Zobacz także: