Carpaccio z buraka

Carpaccio z buraka
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 2 sztuki Burak ćwikłowy
  • 100 g Ser feta
  • 1 garść Rukola
  • 1 garść Orzechy włoskie
  • 0.5 Sztuka Sok z cytryny
  • 4 łyżki Oliwa z oliwek
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Umyj buraki i osusz je, używając ręcznika papierowego. Następnie każdy zawiń oddzielnie w folię aluminiową i umieść w piekarniku, rozgrzanym do 200 st. C. Czas pieczenia waha się w zależności od wielkości buraków — małe piecz przez godzinę, a większe sztuki po ok. 90 minut.

  2. 2

    Upieczone i przestudzone buraki obierz ze skórki. Następnie pokrój je w cienkie plasterki.

  3. 3

    Orzechy włoskie podziel na mniejsze kawałki i praż je na suchej patelni. W międzyczasie pokrój fetę na małe części.

  4. 4

    Plasterki upieczonych buraków rozłóż na talerze. Nakładaj na nie kolejno: umytą rukolę, kawałki sera feta i prażone orzechy włoskie. Całość skrop sokiem z cytryny, polej oliwą z oliwek i dopraw do smaku.

  5. 5

    Przed podaniem, carpaccio z buraka schłódź w lodówce.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też