Carpaccio z buraka
Carpaccio z buraka to prosty w przygotowaniu posiłek, które kryje w sobie sporo cennych składników odżywczych. Pieczony burak z dodatkiem kilku smakowitych składników, to pomysł na doskonałą przystawkę.
Składniki
- 2 sztuki Burak ćwikłowy
- 100 g Ser feta
- 1 garść Rukola
- 1 garść Orzechy włoskie
- 0.5 Sztuka Sok z cytryny
- 4 łyżki Oliwa z oliwek
- Sól
- Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
Umyj buraki i osusz je, używając ręcznika papierowego. Następnie każdy zawiń oddzielnie w folię aluminiową i umieść w piekarniku, rozgrzanym do 200 st. C. Czas pieczenia waha się w zależności od wielkości buraków — małe piecz przez godzinę, a większe sztuki po ok. 90 minut.
- 2
Upieczone i przestudzone buraki obierz ze skórki. Następnie pokrój je w cienkie plasterki.
- 3
Orzechy włoskie podziel na mniejsze kawałki i praż je na suchej patelni. W międzyczasie pokrój fetę na małe części.
REKLAMA - 4
Plasterki upieczonych buraków rozłóż na talerze. Nakładaj na nie kolejno: umytą rukolę, kawałki sera feta i prażone orzechy włoskie. Całość skrop sokiem z cytryny, polej oliwą z oliwek i dopraw do smaku.
- 5
Przed podaniem, carpaccio z buraka schłódź w lodówce.
Zobacz także: