Babeczki bananowe
Wilgotne babeczki bananowe to zdrowy przepis na smaczną przekąskę. Można serwować je jako śniadanie, z dodatkiem jogurtu lub owoców, albo jeść je w formie małego co nieco.
Składniki
- 1 szklanki Mąka pełnoziarnista
- 0.5 Łyżeczka Soda oczyszczona
- 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
- 2 sztuki Banan
- 2 Jajko
- 3 łyżeczki Płatki migdałowe
- 1 łyżeczka Mielony cynamon
- 0.5 Szklanka Olej rzepakowy
Przygotowanie
- 1
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.
- 2
Obierz banany, rozgnieć je na pulpę i dodaj do nich jajka oraz olej rzepakowy. Wymieszaj składniki.
- 3
W osobnym naczyniu połącz suche składniki, tj. mąkę pełnoziarnistą, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i mielony cynamon.
REKLAMA - 4
Do miski z bananami dołóż miks suchych składników i dokładnie wymieszaj powstałą masę.
- 5
Ciasto na babeczki bananowe wyłóż do foremek, maksymalnie do ¾ wysokości. Wierzch posyp płatkami migdałowymi.
- 6
Babeczki bananowe piecz przez ok. 18 minut z funkcją termoobiegu.
- 7
Posiłek nadaje się dla dzieci już od 8. miesiąca życia.
Zobacz także: