Przepis na domowy Ajwar

Ajwar
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 8 sztuk Papryka Kapia
  • 1 sztuka Bakłażan
  • 2 sztuki Pomidor
  • 1 sztuka Czerwona papryczka chilli
  • 1 ząbek Czosnek
  • 80 ml Olej słonecznikowy
  • 1 łyżka Ocet winny
  • 1 łyżka Cukier
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Umyj i starannie osusz papryki, bakłażana i pomidory. Z  czerwonych papryk pozbądź się gniazd nasiennych. Bakłażana nakłuj widelcem w kilku miejscach i odetnij jego czubek, przypominający łodygę. Tak przygotowane warzywa ułóż na blasze do pieczenia i piecz w rozgrzanym piekarniku przez ok. 30 minut. Porada: podczas pieczenia dobrą praktyką jest obracanie papryk.

  2. 2

    Upieczone warzywa przykryj czystą ściereczką lub wyłóż na kilka minut do woreczka. Następnie przystąp do obierania jeszcze  ciepłych warzyw. Z pomidorów usuń nadmiar wody, usuń pestki z bakłażana, a następnie zmiksuj/zblenduj wszystkie warzywa, dodając do nich świeżą papryczką chili i obrany ząbek czosnku.

  3. 3

    Zblendowane warzywa przełóż do garnka, dodaj olej, sól, cukier i czarny pieprz mielony. Całość gotuj ok. 20 minut. Tuż przed końcem gotowania dodaj więcej octu.

  4. 4

    Gorący miks warzywny przełóż do czystych, wyparzonych wcześniej słoiczków (np. po dżemie), szczelnie je zakręć, odwróć do góry nogami i przykryj ściereczką. Słoiczki z domowym ajwarem pozostaw w ten sposób, aż do całkowitego ostygnięcia.

     

    Wypróbuj także przepis na domowy ketchup.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też