Przepis na domowy Ajwar
Ajwar ma swoje korzenie w kuchni serbskiej, dlatego też od dawna znany jest jako „serbska sałatka” lub „serbski kawior warzywny”. Ten aromatyczny dip posiada wiele zastosowań, dlatego też warto mieć go w swojej domowej spiżarce — pozwoli odmienić smak niejednego, z pozoru zwykłego dania.
Składniki
- 8 sztuk Papryka Kapia
- 1 sztuka Bakłażan
- 2 sztuki Pomidor
- 1 sztuka Czerwona papryczka chilli
- 1 ząbek Czosnek
- 80 ml Olej słonecznikowy
- 1 łyżka Ocet winny
- 1 łyżka Cukier
- Sól
- Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Umyj i starannie osusz papryki, bakłażana i pomidory. Z czerwonych papryk pozbądź się gniazd nasiennych. Bakłażana nakłuj widelcem w kilku miejscach i odetnij jego czubek, przypominający łodygę. Tak przygotowane warzywa ułóż na blasze do pieczenia i piecz w rozgrzanym piekarniku przez ok. 30 minut. Porada: podczas pieczenia dobrą praktyką jest obracanie papryk.
- 2
Upieczone warzywa przykryj czystą ściereczką lub wyłóż na kilka minut do woreczka. Następnie przystąp do obierania jeszcze ciepłych warzyw. Z pomidorów usuń nadmiar wody, usuń pestki z bakłażana, a następnie zmiksuj/zblenduj wszystkie warzywa, dodając do nich świeżą papryczką chili i obrany ząbek czosnku.
- 3
Zblendowane warzywa przełóż do garnka, dodaj olej, sól, cukier i czarny pieprz mielony. Całość gotuj ok. 20 minut. Tuż przed końcem gotowania dodaj więcej octu.
- 4
Gorący miks warzywny przełóż do czystych, wyparzonych wcześniej słoiczków (np. po dżemie), szczelnie je zakręć, odwróć do góry nogami i przykryj ściereczką. Słoiczki z domowym ajwarem pozostaw w ten sposób, aż do całkowitego ostygnięcia.
Wypróbuj także przepis na domowy ketchup.
Ajwar jest sosem paprykowo-bakłażanowym, który pochodzi z Serbii. To charakterystyczny dodatek do dań i codziennych posiłków, spożywanych na terenie Bałkanów. Będąc na wakacjach w Chorwacji, podczas degustacji lokalnej kuchni, jednym z częstszych widoków na talerzu będzie właśnie ten aromatyczny dip, przygotowany z pieczonych warzyw. Z tego względu smak ajwaru wielu miłośnikom podróżowania kojarzy się właśnie z okresem wakacji i beztroskiego odpoczynku. Aby zachować go na dłużej i móc wracać do tych wspomnień nawet zimą, warto poznać przepis na domowy ajwar.
Z czym jeść ajwar?
Ajwar jest niezwykle uniwersalną i wszechstronną pastą warzywną, którą z powodzeniem można wykorzystać w swojej kuchni. Dip nadaje się zarówno do prostych kanapek — zwłaszcza tych z wędlinami — jak i głównych dań, kiedy najczęściej asystuje mięsnym dodatkom, takim jak baranina, wołowina czy wieprzowina. Innym zastosowaniem ajwaru jest dodawanie go do sosów — pasta odmieni smak nawet najprostszego dania. Z jej udziałem można wyczarować szybki i smakowity obiad. Wystarczy ugotować makaron i podgrzać ajwar, a następnie wymieszać obydwa składniki i ekspresowe danie z makaronem gotowe!
Dość powszechnym, aczkolwiek pysznym rozwiązaniem na to, z czym jeść ajwar, jest używanie go zamiast ketchupu. Ta prosta pasta warzywna będzie ponadto doskonałym dodatkiem, który sprawdzi się w sezonie grillowym. Ajwar warto mieć pod ręką, kiedy na ruszt wrzuca się kiełbasę, karczek czy inne, typowo grillowe specjały, z którymi dip paprykowo-bakłażanowy komponuje się naprawdę wybornie.