Puszyste naleśniki z kawałkami czekolady
Istnieje wiele przepisów na naleśniki. Można zestawiać je z różnymi dodatkami: kremami, dżemami czy owocami, lub też dodać do ciasta naleśnikowego dropsy czekoladowe. Efekt ostatniego z zabiegów daje rewelacyjny rezultat, który z pewnością zasmakuje wszystkim łasuchom. Wypróbuj przepis na puszyste naleśniki z kawałkami czekolady.
Składniki
- 2 szklanek Mąka pszenna
- 0.5 Szklanka Cukier brązowy
- 1 szklanki Dropsy czekoladowe
- 3 łyżeczki Proszek do pieczenia
- 0.25 Łyżeczka Sól
- 1.5 szklanki Mleko
- 0.5 Szklanka Olej
- 2 Jajko
- Masło
Przygotowanie
- 1
W jednej misce wymieszaj mąkę, cukier, kropelki czekoladowe, proszek do pieczenia i sól. W drugim naczyniu połącz mleko razem z olejem i jajkami. Starannie ubijaj mokre składniki z miksem suchych produktów. Całość mieszaj, aż do uzyskania gładkiego, pozbawionego grudek ciasta.
- 2
Naleśniki smaż z obu stron, na patelni na małym płomieniu, z odrobiną oleju lub roztopionego masła.
- 3
Przed podaniem naleśniki z kawałkami czekolady możesz polać miodem lub syropem klonowym.
Wypróbuj także przepis na naleśniki czekoladowe z sosem wiśniowym i brandy.
Naleśniki to przepis na prosty posiłek, od którego wiele osób rozpoczyna swoją kulinarną przygodę. Można serwować je na śniadanie, podwieczorek czy nawet kolację. Podstawowa receptura na ciasto naleśnikowe nie jest skomplikowana — wymaga dobrania właściwych proporcji, dokładnego zmiksowania suchych i mokrych składników, a następnie cierpliwego smażenia cienkich, lekko złotawych placków.
Poza standardową odsłoną istnieje również wersja nieco bardziej puszystych i wyrośniętych placuszków. Mowa o pancakes, popularnych naleśnikach, których kolebką są Stany Zjednoczone. Ich przygotowanie nie różni się wiele od zwykłych, jednak receptura zakłada dodatek proszku do pieczenia, dzięki któremu placuszki stają się bardziej pulchne i miękkie. Jednym ze smakowitych przepisów jest ten na puszyste naleśniki z kawałkami czekolady.
Z czym można serwować naleśniki z kawałkami czekolady?
Na to pytanie nie ma złej odpowiedzi. Poza klasycznymi połączeniami, takimi jak naleśniki z dżemem, kremem czekoladowym czy owocami, polecamy serwować je również z gałką ulubionych lodów, np. waniliowych.
Zaskakującym w smaku, choć dość banalnym zestawieniem są naleśniki polane roztopionym masłem. W tym przypadku powiedzenie, że smak tkwi w prostocie, jest niezwykle trafnym stwierdzeniem. Prawdziwie amerykański posiłek stworzymy natomiast z dodatkiem syropu klonowego, który można zastąpić miodem. Posypanie placuszków orzechami z pewnością podniesie walory smakowe i wpłynie na wizualny odbiór posiłku — podczas delektowania się jedzeniem, ważny jest nie tylko smak, ale i wygląd potrawy.
Dla kogo pancakes z kawałkami czekolady?
Naleśniki z kawałkami czekolady z pewnością przypadną do gustu nie tylko starszym dzieciom, ale i osobom dorosłym, zwłaszcza jeśli są fanami słodkich przekąsek. Mnogość sposobów na to, z czym podawać amerykańskie pancakes sprawia, że możliwości nigdy się nie kończą. Posiłek za każdym razem może smakować i prezentować się zupełnie inaczej.