Czekoladowe salami z orzechami i żurawiną
Salami nie zawsze musi być słone. Wypróbuj tę słodką, czekoladową wersję, która z pewnością skradnie serca wszystkich domowników i nawet najwybredniejszych gości. Ta nietypowa przekąska przyciąga spojrzenia i doskonale prezentuje się nie tylko na świątecznym stole. Do tego jest naprawdę prosta do przygotowania, nie wymaga pieczenia, a przepis składa się z kilku łatwodostępnych składników.
Składniki
- 50 g Cukier puder
- 1 opakowanie Cukier wanilinowy
- 200 g Herbatniki maślane
- 50 ml Rum
- 100 g Orzechy włoskie
- 100 g Suszona żurawina
- 2 Jajko
- 250 g Masło
- 200 g Czekolada
Przygotowanie
- 1
Herbatniki maślane połam na mniejsze części. Orzechy podsmaż na suchej patelni, a następnie drobno je posiekaj. Żurawinę pokrój na mniejsze kawałki. Wszystko włóż do jednej miski i dokładnie wymieszaj.
- 2
Czekoladę podziel na kostki, włóż ją do garnka i pozwól się jej roztopić w kąpieli wodnej.
- 3
Do miski włóż masło z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i starannie wymieszaj wszystkie składniki. Następnie dodaj jajka i ponownie wymieszaj. Na koniec dodaj rum i rozpuszczoną wcześniej czekoladę. Wszystko dobrze wymieszaj.
- 4
Do kremu czekoladowego wsyp pokruszone herbatniki, uprażone orzechy, oraz żurawinę. Całość dobrze wymieszaj.
- 5
Czekoladową mieszankę wyłóż na rozwiniętą folię spożywczą. Zacznij zwijać ją na kształt rolady, bardzo mocno dociskając masę do folii. Tak przygotowany wałek zawiń w folię aluminiową i włóż do lodówki. Czekoladowe salami z orzechami i żurawiną powinno chłodzić się w niej przez przynajmniej 3 godziny. To czas , który pozwoli roladzie odpowiednio zastygnąć.
- 6
Czekoladowe salami możesz dodatkowo urozmaicić, posypując deser cukrem pudrem. Przed podaniem pokrój smakołyk w plasterki.
Czekoladowe salami z orzechami i żurawiną to atrakcyjna, nieprzeciętna przekąska, którą zachwycisz swoich gości. Chociaż wyglądem przypomina tradycyjne salami, nie ma ona nic wspólnego z mięsem. To mocno czekoladowy deser, urozmaicony nutką rumu, dlatego pamiętaj, by przysmak nie skusił młodszego grona biesiadników.
Czekoladowe salami z orzechami i żurawiną to prosty deser, który nie wymaga pieczenia
Przepis na czekoladowe salami z orzechami i żurawiną z pewnością przypadnie do gustu osobom, które cenią sobie czas spędzony w kuchni, a równocześnie szukają pomysłu na dość nietypową przekąskę. Sam wygląd rolady jest naprawdę imponujący. Do przygotowania przysmaku należy przygotować podstawowe składniki, takie jak: maślane herbatniki, czekoladę, orzechy, suszoną żurawinę, cukier puder oraz rum. Przez wzgląd na ostatni z wymienionych produktów, deser nie powinien być spożywany przez dzieci.
Suszoną żurawinę można wymieszać z kandyzowanymi owocami. Należy wówczas zamienić proporcje i zamiast 100 g żurawiny, użyć jedynie 50 g, a pozostałą część uzupełnić zakonserwowanymi w słodkim syropie kawałkami owoców. Do przepisu można wykorzystać ulubione orzechy. Doskonale sprawdzą się zarówno pistacje, jak i migdały czy orzechy włoskie.