Czekoladowe salami z orzechami i żurawiną

czekoladowe salami z orzechami i żurawiną
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 50 g Cukier puder
  • 1 opakowanie Cukier wanilinowy
  • 200 g Herbatniki maślane
  • 50 ml Rum
  • 100 g Orzechy włoskie
  • 100 g Suszona żurawina
  • 2 Jajko
  • 250 g Masło
  • 200 g Czekolada

Przygotowanie

  1. 1

    Herbatniki maślane połam na mniejsze części. Orzechy podsmaż na suchej patelni, a następnie drobno je posiekaj. Żurawinę pokrój na mniejsze kawałki. Wszystko włóż do jednej miski i dokładnie wymieszaj.

  2. 2

    Czekoladę podziel na kostki, włóż ją do garnka i pozwól się jej roztopić w kąpieli wodnej.

  3. 3

    Do miski włóż masło z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i starannie wymieszaj wszystkie składniki. Następnie dodaj jajka i ponownie wymieszaj. Na koniec dodaj rum i rozpuszczoną wcześniej czekoladę. Wszystko dobrze wymieszaj.

  4. 4

    Do kremu czekoladowego wsyp pokruszone herbatniki, uprażone orzechy, oraz żurawinę. Całość dobrze wymieszaj.

  5. 5

    Czekoladową mieszankę wyłóż na rozwiniętą folię spożywczą. Zacznij zwijać ją na kształt rolady, bardzo mocno dociskając masę do folii. Tak przygotowany wałek zawiń w folię aluminiową i włóż do lodówki. Czekoladowe salami z orzechami i żurawiną powinno chłodzić się w niej  przez przynajmniej 3 godziny. To czas , który pozwoli roladzie odpowiednio zastygnąć.

  6. 6

    Czekoladowe salami możesz dodatkowo urozmaicić, posypując deser cukrem pudrem. Przed podaniem pokrój smakołyk w plasterki.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też