Gulasz drobiowy
Gulasz drobiowy to szybki pomysł na obiad nie tylko dla dzieci, ale i całej rodziny.
Składniki
- 400 Pierś z indyka
- 1 łyżka Jogurt naturalny
- 0.5 Sztuka Papryka czerwona
- 1 sztuka Marchew
- 1 szklanki Woda
- 1 sztuka Cebula
- 2 ząbki Czosnek
- 2 łyżeczki Słodka papryka czerwona
- 1 szczypta Pieprz
- 1 łyżeczka Koperek
- 1 łyżeczka Szczypiorek
- 0.5 Łyżeczka Lubczyk suszony
Przygotowanie
- 1
Mięso z indyka pokrój na niewielkie kawałki. Smaż je na odrobinie oleju rzepakowego, doprawiając indyka szczyptą pieprzu i słodką papryką czerwoną.
- 2
Kiedy mięso się zarumieni, na patelnię dodaj cebulę pokrojoną w kostkę i plastry marchewki. Po 5 minutach całość zalej szklanką wody i duś przez 20-25 minut. Przed przykryciem, do gulaszu drobiowego dodaj suszony lubczyk.
- 3
Po 20 minutach na patelnię dodaj paprykę, pokrojoną na drobne kawałki, bądź cienkie słupki. Następnie do gulaszu drobiowego dołóż przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość gotuj jeszcze przez kwadrans
REKLAMA - 4
Gulasz drobiowy już prawie gotowy. Teraz połącz łyżkę jogurtu naturalnego z 2 łyżkami sosu z gulaszu i dodaj do mięsa. Przed nałożeniem obiadu na talerze, danie posyp posiekanym szczypiorkiem i koperkiem.
- 5
Posiłek nadaje się dla dzieci od 9. miesiąca życia.
Zobacz także: