Gulasz drobiowy

Gulasz z indyka
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 400 Pierś z indyka
  • 1 łyżka Jogurt naturalny
  • 0.5 Sztuka Papryka czerwona
  • 1 sztuka Marchew
  • 1 szklanki Woda
  • 1 sztuka Cebula
  • 2 ząbki Czosnek
  • 2 łyżeczki Słodka papryka czerwona
  • 1 szczypta Pieprz
  • 1 łyżeczka Koperek
  • 1 łyżeczka Szczypiorek
  • 0.5 Łyżeczka Lubczyk suszony

Przygotowanie

  1. 1

    Mięso z indyka pokrój na niewielkie kawałki. Smaż je na odrobinie oleju rzepakowego, doprawiając indyka szczyptą pieprzu i słodką papryką czerwoną.

  2. 2

    Kiedy mięso się zarumieni, na patelnię dodaj cebulę pokrojoną w kostkę i plastry marchewki. Po 5 minutach całość zalej szklanką wody i duś przez 20-25 minut. Przed przykryciem, do gulaszu drobiowego dodaj suszony lubczyk.

  3. 3

    Po 20 minutach na patelnię dodaj paprykę, pokrojoną na drobne kawałki, bądź cienkie słupki. Następnie do gulaszu drobiowego dołóż przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość gotuj jeszcze przez kwadrans

  4. 4

    Gulasz drobiowy już prawie gotowy. Teraz połącz łyżkę jogurtu naturalnego z 2 łyżkami sosu z gulaszu i dodaj do mięsa. Przed nałożeniem obiadu na talerze, danie posyp posiekanym szczypiorkiem i koperkiem.

  5. 5

    Posiłek nadaje się dla dzieci od 9. miesiąca życia

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też