Kompot z porzeczek, poczuj smak lata w środku zimy

Kompot z porzeczek
Źródło: Shutterstock

Składniki

Kompot z porzeczek przepis

  • 2 kg Czarna porzeczka
  • 3 szklanek Cukier

Przygotowanie

  1. 1

    Porzeczki umyj w zimnej wodzie, przelej przez sito. Oderwij owoce od łodygi. Wyrzuć uszkodzone lub zepsute owoce.

  2. 2

    Przygotuj cztery słoiki po około 800 ml każdy. Umyj słoiki i nakrętki w ciepłej wodzie, następnie przelej je wrzątkiem i wysusz.

  3. 3

    Podziel owoce oraz cukier na cztery porcje i wsyp je do przygotowanych słoików. Owoce zalej wodą tak, aby sięgała do szyjki słoika. Zakręć słoiki.

  4. 4

    Przygotuj garnek, w którym zmieszczą się wszystkie słoiki. Na dno garnka połóż bawełnianą ściereczkę, na niej luźno ułóż słoiki, całość zalej wodą do ¾ wysokości słoika i podpal gaz.

  5. 5

    Gotuj na mały ogniu przez 10 minut. Po zakończeniu pasteryzacji wyjmij słoiki i ustaw je na szmatce nakrętką do dołu. Wystudź. Przenieś przetwory do chłodnego, suchego i ciemnego miejsca.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też