Kompot z porzeczek, poczuj smak lata w środku zimy
Kompot z porzeczek to pomysł na szybki, smaczny, tani i zdrowy napój do obiadu. Domowy kompot z powodzeniem może zastąpić sklepowe napoje, czy owocową herbatę. Sok ze słoika to doskonała baza do zrobienia domowego kisielu. Kompot z porzeczek jest prosty w przygotowaniu. Zobacz, jak zrobić kompot z czarnych porzeczek na zimę.
Składniki
Kompot z porzeczek przepis
- 2 kg Czarna porzeczka
- 3 szklanek Cukier
Przygotowanie
- 1
Porzeczki umyj w zimnej wodzie, przelej przez sito. Oderwij owoce od łodygi. Wyrzuć uszkodzone lub zepsute owoce.
- 2
Przygotuj cztery słoiki po około 800 ml każdy. Umyj słoiki i nakrętki w ciepłej wodzie, następnie przelej je wrzątkiem i wysusz.
- 3
Podziel owoce oraz cukier na cztery porcje i wsyp je do przygotowanych słoików. Owoce zalej wodą tak, aby sięgała do szyjki słoika. Zakręć słoiki.
- 4
Przygotuj garnek, w którym zmieszczą się wszystkie słoiki. Na dno garnka połóż bawełnianą ściereczkę, na niej luźno ułóż słoiki, całość zalej wodą do ¾ wysokości słoika i podpal gaz.
- 5
Gotuj na mały ogniu przez 10 minut. Po zakończeniu pasteryzacji wyjmij słoiki i ustaw je na szmatce nakrętką do dołu. Wystudź. Przenieś przetwory do chłodnego, suchego i ciemnego miejsca.
Zobacz także:
Jakie porzeczki wybrać na kompot?
Kompot można zrobić z każdego rodzaju porzeczek oraz z mieszanki odmian. Wybór owoców ma wpływ na kolor kompotu i jego intensywność. Najdelikatniejszy kompot otrzymasz z białych porzeczek, najbardziej intensywny i esencjonalny będzie kompot z czarnej porzeczki. Niezależnie od tego, po jaką odmianę porzeczki sięgniesz, zadbaj o to, aby do słoika trafiły tylko zdrowe owoce. W przeciwnym wypadku kompot może się zepsuć.
Jakie owoce pasują do porzeczki?
Do kompotu porzeczkowego pasuje wiele sezonowych owoców. Smak porzeczki można wzbogacić i/lub złagodzić dodając do niej kawałki jabłka, gruszki. Porzeczka biała dobrze komponuje się z agrestem i mirabelką. Czerwona dobrze czuje się w towarzystwie wiśni, czereśni, rabarbaru i truskawek. Smak czarnej porzeczki warto przełamać, dodając do niej śliwki.
Dlaczego kompot się psuje?
Powodów może być kilka, ale najczęstszą przyczyną psucia się kompotu w słoiku jest nieumiejętne przygotowanie go. Do słoika muszą trafić tylko i wyłącznie zdrowe owoce, bez oznak wstępnego rozkładu, czy pleśni. Słoiki i nakrętki muszą być w idealnym stanie. Zalecane jest, aby używać tylko nowych nakrętek. Słoiki i nakrętki trzeba umyć w ciepłej wodzie, następnie przelać je wrzątkiem i dokładnie wysuszyć. Część gospodyń dodatkowo przeciera nakrętkę oraz gwint słoika spirytusem, ale nie jest to konieczne. Kompot, który chcemy przechować do zimy, należy pasteryzować metodą na mokro lub zimno.
Kompot z porzeczek na szybko
Do zrobienia domowego kompotu na szybko potrzebujesz kilograma porzeczek, szklanki cukru, soku z połowy cytryny i 3 litrów wody. Porzeczki umyj, przesyp do sita i oderwij od łodygi. Pozbądź się uszkodzonych lub zepsutych owoców. Tak przygotowane porzeczki przesyp do garnka, dodaj cukier, wodę i gotuj przez 3 minuty na małym ogniu, następnie dodaj sok z cytryny. Gotuj jeszcze przez 5 minut. Gotowy kompot przelej do dzbanka.
Przechowywanie kompotu z porzeczek
Kompot pasteryzowany (na zimę) najlepiej przechowywać w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu np. szafka kargo lub domowa piwniczka. Kompot świeży należy przechowywać w lodówce i spożyć nie dłużej niż 5 dni od przygotowania.