Jajecznica Ani Lewandowskiej — przygotuj śniadanie mistrzów we własnym domu

Jajecznica z warzywami
Źródło: Shutterstock/Irina Rostokina

Składniki

Jajecznica Ani Lewandowskiej

  • Sól
  • 2 sztuki Pomidor
  • 1 sztuka Cebula
  • 6 sztuk Jajko
  • Pieprz czarny mielony
  • 1 sztuka Awokado
  • Masło klarowane
  • 60 g Polędwica z indyka
  • 2 garście Świeży szpinak
  • 1 sztuka Marchew

Przygotowanie

  1. 1

    Polędwicę z indyka pokrój w kostkę.

  2. 2

    Cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj.

  3. 3

    Awokado przekrój na połowę, wyciągnij pestkę, pokrój owoc w kostkę i za pomocą łyżki stołowej oddziel miąższ od skórki.

  4. 4

    Marchewkę obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

  5. 5

    Szpinak opłucz i osusz.

  6. 6

    Pomidory starannie umyj, a następnie pokrój w kostkę.

  7. 7

    Białka oddziel od żółtek i umieść w osobnych naczyniach.

  8. 8

    Na patelni rozgrzej masło klarowane. Następnie dodaj marchewkę oraz cebulę i smaż składniki aż do momentu zarumienienia. Dodaj także pokrojoną w kostkę polędwicę, szpinak oraz pomidory. Składniki starannie wymieszaj, a następnie na patelnię wlej białka.

  9. 9

    Gdy białka się zetną, dodaj żółtka oraz awokado. Jajecznicę Ani Lewandowskiej dopraw solą oraz czarnym pieprzem mielonym i smaż do chwili otrzymania pożądanej konsystencji.

     

    Usmażone danie przełóż na talerz. Jajecznica Ani Lewandowskiej smakuje znakomicie podana ze świeżym pieczywem.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też