Makaron z tuńczykiem w stylu śródziemnomorskim — szybki, zdrowy i niezwykle smaczny pomysł na obiad

Makaron z tuńczykiem
Źródło: Shutterstock/nesavinov

Składniki

Makaron z tuńczykiem

  • 10 łyżek Oliwa z oliwek
  • 250 g Makaron
  • 6 ząbków Czosnek
  • 70 g Czarne oliwki
  • 1 garść Posiekana natka pietruszki
  • 0.5 Sztuka Sok z cytryny
  • 200 g Pomidory koktajlowe
  • Pieprz czarny mielony
  • 2 puszki Tuńczyk z puszki
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Ząbki czosnku obierz z łupin i pokrój w plasterki.

  2. 2

    Pomidorki koktajlowe starannie umyj, osusz i przekrój na połowę.

  3. 3

    Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Następnie dodaj plasterki czosnku oraz pomidorki koktajlowe. Smaż składniki przez ok. 3 minuty, a następnie ściągnij garnek z kuchenki.

  4. 4

    W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Pastę zrobioną al dente odcedź na durszlaku i ponownie włóż do garnka. 

  5. 5

    Tuńczyka i czarne oliwki odsącz z zalewy.

  6. 6

    Natkę pietruszki opłucz pod bieżącą wodą, osusz i drobno posiekaj. 

  7. 7

    Do garnka z ugotowanym makaronem dodaj tuńczyka, oliwki, natkę pietruszki i podsmażone pomidory koktajlowe. Składniki delikatnie wymieszaj i nałóż na talerze.

     

    Przed podaniem makaron z tuńczykiem skrop sokiem wyciśniętym z cytryny, oprósz solą oraz czarnym pieprzem mielonym i udekoruj listkami pietruszki.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też