Piszinger, czyli wafle przekładane delikatnym kremem

Piszinger waniliowy
Źródło: GettyImages

Składniki

Piszinger waniliowy

  • 5 sztuk Andruty
  • 150 g Cukier
  • 2 łyżki Wiórki kokosowe
  • 1 kostka Masło
  • 2 łyżeczki Spirytus 70%
  • 2 laski Wanilia
  • 80 g Mleko w proszku
  • 1 Szczypta Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Masło przełóż do dużej miski, dodaj cukier, sól i utrzyj na puszystą masę.

  2. 2

    Dodaj wiórki kokosowe, spirytus, ziarna wanilii,  wymieszaj. Porcjami dodaj mleko w proszku, połącz masę. 

  3. 3

    Wafle połóż na dużej desce lub tacy. Każdy płat posmaruj masą - ostatni górny zostaw bez masy - lekko dociśnij. Przykryj piszinger folią spożywczą i odłóż w chłodne miejsce na 24 godziny.

  4. 4

    Po tym czasie wyjmij wafle, podziel je na paski o szerokości około 4 cm, a następnie pokrój w kawałki przypominające sklepowe wafelki.

     

    Zobacz także: 

     

     

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też