Piszinger, czyli wafle przekładane delikatnym kremem
Piszinger to doskonały deser dla dorosłych i dzieci. Andruty przekładane waniliowym lub kakaowym kremem posmakują każdemu. Domowy piszinger to dobry pomysł na świąteczny prezent. Zobacz jak zrobić domowe słodycze.
Składniki
Piszinger waniliowy
- 5 sztuk Andruty
- 150 g Cukier
- 2 łyżki Wiórki kokosowe
- 1 kostka Masło
- 2 łyżeczki Spirytus 70%
- 2 laski Wanilia
- 80 g Mleko w proszku
- 1 Szczypta Sól
Przygotowanie
- 1
Masło przełóż do dużej miski, dodaj cukier, sól i utrzyj na puszystą masę.
- 2
Dodaj wiórki kokosowe, spirytus, ziarna wanilii, wymieszaj. Porcjami dodaj mleko w proszku, połącz masę.
- 3
Wafle połóż na dużej desce lub tacy. Każdy płat posmaruj masą - ostatni górny zostaw bez masy - lekko dociśnij. Przykryj piszinger folią spożywczą i odłóż w chłodne miejsce na 24 godziny.
- 4
Po tym czasie wyjmij wafle, podziel je na paski o szerokości około 4 cm, a następnie pokrój w kawałki przypominające sklepowe wafelki.
Zobacz także:
- Kapusta kiszona z pieczarkami — kultowy dodatek do niejednego dania
- Idealny keks z bakaliami na Twój świąteczny stół
- Roladki z szynki w galarecie - efektowna przekąska nie tylko od święta
Piszinger to deser, który możesz personalizować zgodnie z preferencjami smakowymi domowników oraz gości. Stałym elementem są wafle tortowe (andruty), które można dostać w każdym sklepie. Personalizować można ilość warstw, kształt oraz smak masy. W Internecie można znaleźć wiele przepisów na masę do andrutów, najbardziej znane i lubiane są jednak masy: waniliowa, kakaowa oraz kajmakowa.
Piszinger kakaowy
Do przygotowania kakaowej masy potrzebujemy: kostki masła, 2 łyżek ciemnego kakao, połowy szklanki cukru, połowy szklanki mleka w proszku, szczypty soli oraz 2 łyżeczek spirytusu lub koniaku. Przygotowanie masy zaczynamy od utarcia na puszystą masę masła z cukrem i solą. Następnie dodajemy porcjami kakao oraz alkohol - wszystko starannie mieszamy. Przygotowaną masą przekładamy wafelki.
Piszinger kajmakowy
Piszinger kajmakowy powstaje w podobny sposób jak waniliowy i kakaowy z tą różnicą, że do masy nie dodaje się masła, więc deser jest mniej kaloryczny. Przygotowanie masy kajmakowej zajmuje też mniej czasu niż dwóch pozostałych, dlatego też warto mieć poszczególne składniki deseru w domu na wypadek niespodziewanych gości. Masę kajmakową do piszngera zrobisz z dwóch składników - z puszki masy kajmakowej oraz mleka w proszku. Do miski włóż gotową masę kajmakową, zmiksuj, a następnie porcjami dodaj pół szklanki mleka w proszku i dokładnie wymieszaj.
Piszinger jak zrobić go dobrze?
Deser jest prosty w przygotowaniu, ale aby zrobić go dobrze należy trzymać się kilku zasad. Po pierwsze postaw na składniki sprawdzonej marki. Użyj masła o wysokiej zawartości tłuszczu, a w przypadku kajmaku kup gęstą masę. Po drugie zastanów się jak grube kawałki chcesz uzyskać i dobierz odpowiednią ilość wafli do masy. Skrajne wafle pozostaw bez smarowania, tak aby wygodnie trzymać deser w czasie jedzenia. Daj waflom czas na to, aby zmiękły i przeszły aromatem masy, dlatego też po przygotowaniu odstaw wafle do lodówki na 24 godziny i dopiero pokrój.
Piszinger jak go przechowywać?
Przygotowany deser należy przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym naczyniu np. pojemniku na żywność. Deser powinien być zjedzony maksymalnie 6 dni po przygotowaniu.