Pieczarki faszerowane z piekarnika — idealna przekąska na imprezę

Pieczarki faszerowane
Źródło: GettyImages

Składniki

Pieczarki faszerowane

  • 1 kg Duże pieczarki
  • 2 sztuki Cebula
  • 400 g Mięso mielone wieprzowo-wołowe
  • 4 łyżki Posiekana natka pietruszki
  • 1 szklanki Tarty ser żółty
  • 2 ząbki Czosnek
  • 4 łyżki Bułka tarta
  • 1 łyżka Sos sojowy
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony
  • Suszone oregano
  • Ostra papryka mielona
  • Oliwa z oliwek

Przygotowanie

  1. 1

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C. 

  2. 2

    Przygotuj pieczarki. Wystarczy, że odłamiesz nóżki i wydrążysz wnętrze grzybów. Połowę z odkrojonych nóżek pokrój na drobne kawałki. 

  3. 3

    Obierz cebule oraz czosnek i posiekaj warzywa.

  4. 4

    Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż na niej posiekane kawałki pieczarek wraz z cebulą. Po kilku minutach zawartość patelni dopraw, dodając sól oraz czarny pieprz mielony. Następnie, kiedy cebula się zeszkli, dodaj również posiekany czosnek, całość starannie wymieszaj i smaż jeszcze przez kilka minut. Na koniec na patelnię dodaj posiekaną natkę pietruszki. 

  5. 5

    Przygotowany farsz połącz z mięsem mielonym, przekładając go do oddzielnej miski. Następnie składniki połącz z bułką tartą oraz ostrą papryką w proszku, sosem sojowym i suszonym oregano. Całość dokładnie wymieszaj, a przygotowany farsz umieść w wydrążonych kapeluszach pieczarek. 

  6. 6

    Przygotuj blaszkę. Wyłóż ją papierem do pieczenia i ułóż na nim przygotowane pieczarki faszerowane. Przysmak piecz przez 30 minut. Po 20 minutach zapiekania wierzch pieczarek oprósz startym serem. Pieczarki faszerowane podawaj z ulubionymi sosami oraz drobno skrojoną natką zielonej pietruszki. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też