Przepis na żeberka z piekarnika zachwyci Twoich bliskich

Żeberka z piekarnika
Źródło: GettyImages

Składniki

Żeberka z piekarnika

  • 2 łyżki Miód
  • 2 sztuki Cebula czerwona
  • 1 kg Żeberka wieprzowe
  • 3 łyżeczki Przyprawa do żeberek
  • 4 ząbki Czosnek
  • 100 ml Piwo jasne
  • 1 łyżka Musztarda
  • 5 łyżek Olej słonecznikowy

Przygotowanie

  1. 1

    Na początku przygotuj marynatę, w której zostaną zatopione żeberka z piekarnika. Do naczynia dodaj musztardę, olej, przyprawę do żeberek oraz miód. Wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszaj.

  2. 2

    Surowe żeberka podziel na mniejsze części, zanurz w przygotowanej mieszance i marynuj przez przynajmniej 30 minut.

  3. 3

    W międzyczasie obierz cebule z łupin i pokrój je w ćwiartki. Obierz również ząbki czosnku.

  4. 4

    Nagrzej piekarnik do temperatury 180 st. C, wybierając tryb pieczenia góra-dół.

  5. 5

    Przygotuj naczynie żaroodporne, w którym będzie piec się mięso. Przełóż do niego żeberka oraz kawałki cebuli i obrane ząbki czosnku.  Całość zalej piwem i włóż do piekarnika. Żeberka powinny spędzić w nim ok. 90 minut. Pamiętaj, aby podczas pieczenia obracać kawałki mięsa, a jeżeli ilość płynu znacznie się zredukuje, dolej nieco więcej jasnego piwa. 

  6. 6

    Kilka minut przed zakończeniem pieczenia mięso posmaruj miodem. Czynność ta sprawi, że żeberka z piekarnika zyskają chrupiącą i połyskującą glazurę. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też