Arancini — smakowita włoska przekąska, której musisz spróbować

Arancini
Źródło: GettyImages

Składniki

Arancini

  • 500 g Ryż arborio
  • 3 sztuki Pomidor
  • 0.5 Sztuka Mąka pszenna
  • 2 łyżki Oliwa z oliwek
  • 1 litr Olej rzepakowy
  • 1 sztuka Cebula
  • 1 łyżeczka Oregano
  • 125 g Mini kulki mozzarelli
  • 2 Szczypty Pieprz czarny mielony
  • 0.5 Szklanka Bułka tarta
  • 2 sztuki Jajko
  • 100 g Parmezan
  • 2 Szczypty Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Ryż ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z przepisem znajdującym się na opakowaniu.

  2. 2

    Parmezan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. 

  3. 3

    Czosnek obierz z łupin i przeciśnij przez praskę. Cebulę obierz z łupin, a następnie pokrój ją w drobną kostkę.

  4. 4

    Pomidory starannie umyj i pokrój w kostkę.

  5. 5

    Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, a gdy osiągnie pożądaną temperaturę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną cebulę. Po 2-3 minutach, gdy warzywa się zeszklą, dodaj kawałki pomidora, sól, czarny pieprz mielony oraz oregano i smaż do chwili zredukowania płynów. Gdy powstanie gęsty pomidorowy sos ściągnij patelnię z palnika.

  6. 6

    Przestudzony ryż wymieszaj ze startym parmezanem.

  7. 7

    Uformuj w dłoniach porcję ryżu w kształcie półkuli. Stwórz w niej wgłębienie i nałóż do środka porcję farszu pomidorowego oraz małą kuleczkę mozzarelli. Następnie nabierz dodatkową porcji ryżu i ulep arancini o kształcie kuli. 

  8. 8

    Ułóż na blacie 3 głębokie talerze i umieść w nich kolejno mąkę, jajko oraz bułkę tartą. Jajko delikatnie rozbełtaj, używając do tego celu widelca. Każde arancini obtaczaj kolejno w poszczególnych składnikach panierki, a następnie smaż je na głębokim oleju na złoty kolor.

  9. 9

    Gotowe arancini ułóż na ręczniku papierowym w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Przekąskę podawaj z ulubionymi sosami. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też