Pyszny dżem dyniowo-pomarańczowy bez grama cukru
Dżemy i przetwory można kupować w sklepie, ale można je także własnoręcznie przygotować w domu, jak pyszny dżem dyniowo-pomarańczowy. Przewaga takich wytworów to pełna kontrola nad składem oraz możliwość wyczarowania dżemu, który będzie najbardziej odpowiadał naszemu smakowi i gustowi.
Składniki
Składnniki na dżem
- 4 kg Dynia piżmowa
- 8 sztuk Pomarańcza
- 1 sztuka Cytryna
- 0.25 Łyżeczka Imbir mielony
- 400 g ksylitol
- 1 sztuka Jabłko
- 1 laska Wanilia
- 0.25 Łyżeczka Gałka muszkatołowa
- 0.25 Łyżeczka Kardamon
- 1 laska Cynamon
Przygotowanie
- 1
Obraną ze skóry dynię – najlepsza będzie do dżemu dyniowo-pomarańczowego dynia piżmowa – Muscat de Provence czy butternut) kroimy na malutkie sześciany. Pokrojony miąższ wkładamy do miski i zasypujemy ksylitolem, po czym dokładnie łączymy oba składniki, mieszając.
- 2
Na tarce o grubych oczkach ścieramy umyte niepozbawione skóry jabłko (jego gatunek zostawiamy do waszej decyzji – dobre będą odmiany używane do szarlotek: reneta, ligol, papierówka).
- 3
Jabłko dodajemy do dyni z ksylitolem i odstawiamy na bok na około trzy godziny w temperaturze pokojowej. W tym czasie dynia powinna puścić sok.
- 4
Dodajemy przyprawy (laskę wanilii i ziarenka wanilii, kardamon, gałkę muszkatołową, kardamon, cynamon. Przekładamy masę do garnuszka i powoli podgrzewamy na małym ogniu.
- 5
Myjemy cytrynę i pomarańcze. Dwie pomarańcze zostawiamy ze skórą, sześć obieramy, ale nie usuwamy błonki. Z cytryny także zdejmujemy skórę. Kroimy owoce i dodajemy do garnuszka z dynią.
- 6
Obieramy kolejne dwie pomarańcze i uzyskaną z nich skórę czyścimy z białej warstwy. Następnie kroimy na maleńkie kawałeczki i dodajemy do gotującej się masy dyniowo-pomarańczowo-cytrynowej.
- 7
Masa powinna gotować się do chwili odparowania większości soku. Kiedy konsystencja dżemu dyniowo-pomarańczowego będzie bardziej stała, wyjmujemy z garnka laskę wanilii oraz cynamonu i miksujemy wszystkie składniki na jednolitą gładką masę.
- 8
Myjemy słoiki, w które będziemy przekładać dżem, po czym wyparzamy je w piekarniku, w 100 stopniach Celsjusza.
- 9
W gorących słoikach umieszczamy gotowy dżem dyniowo-pomarańczowy, mocno je zakręcamy po czym poddajemy pasteryzacji. Wystudzone dżemy chowamy do spiżarni, gdzie będą czekały na swój moment. Otwarte słoiki z dżemem trzymamy w lodówce.
Przeczytaj także:
Do czego będzie odpowiedni dżem dyniowo-pomarańczowy?
Przepis na dżem dyniowo-pomarańczowy warto wykorzystać przy nadarzającej się okazji, ponieważ w ciągu roku będzie wiele możliwości późniejszego wykorzystania go. Dżem o tym oryginalnym i ciekawym smaku będzie doskonałym połączniem z domowymi goframi, naleśnikami, omletami serwowanymi na śniadanie. Można po niego sięgnąć zawsze wtedy, kiedy mamy pomysł na upieczenie rogalików (tutaj znajdziecie przepis na idealne rogaliki) i ciastek, których wypełnienie może stanowić.
Dżem dyniowo-pomarańczowy można także wypróbować w mniej oczywistych połączeniach – jako dodatek do serów (pasuje tutaj także dżem figowy) czy jako dodatek do pieczonych mięs – kaczki, dziczyzny czy polędwicy.
Dżemem o tym smaku można także smarować grzanki, ciasto drożdżowe, rogaliki czy chałkę – to w wersji klasycznej, z dodatkiem masła.
Co wyróżnia dżem dyniowo-pomarańczowy?
Kiedy jesteśmy przyzwyczajeni do bardziej klasycznych smaków – jak dżemy truskawkowy, malinowy, śliwkowy, wiśniowy czy z czarnej porzeczki, dżemy dyniowo-pomarańczowy może okazać się zupełnie nowym i jakże ciekawym doświadczeniem. Dynia nadaje pomarańczy zupełnie nowy i nieoczywisty smak, a także ciekawą zbliżoną do musu konsystencję.
Ten dżem będzie wam przypominał lato i ciepłą jesień z chłodne zimowe wieczory. Na dodatek ze względu na swój skład jest to przetwór bardzo zdrowy – zawiera dużo beta-karotenu, a robiąc go samodzielnie, możemy decydować, ile cukru i jakie inne przyprawy do niego dodamy. Wiele w tym przepisie miejsca na bardzo indywidualne podejście do tematu.
Dodatkowym wyróżnikiem przepisu na dżem dyniowo-pomarańczowy jest także możliwość eksperymentowania z gatunkami różnych dyń. Warto sięgnąć po dynię odmiany Hokkaido, ponieważ ma mocno pomarańczowy miąższ i zwarty kolor. Zaletą tej odmiany jest także skóra, której nie trzeba obierać, wystarczy ją dokładnie umyć. Idealną odmianą, stworzoną właśnie z myślą o słodkich przetworach jest dynia prowansalska, czyli inaczej muskatowa - Muscat de Provance.
Myśląc o dżemie dyniowo-pomarańczowym z tyłu głowy warto mieć także przyprawy, które możemy dodać do dżemu. Cynamon, kardamon, imbir, gałka muszkatołowa – to te najbardziej oczywiste i doskonale dopasowane do słodkich przetworów. Można jednak poszukać własnych smaków i aromatów i sięgnąć po przyprawy oryginalne, z egzotycznych miejsc.