Pyszny dżem dyniowo-pomarańczowy bez grama cukru

Dżemy dyniowo-pomarańczowy
Źródło: GettyImages

Składniki

Składnniki na dżem

  • 4 kg Dynia piżmowa
  • 8 sztuk Pomarańcza
  • 1 sztuka Cytryna
  • 0.25 Łyżeczka Imbir mielony
  • 400 g ksylitol
  • 1 sztuka Jabłko
  • 1 laska Wanilia
  • 0.25 Łyżeczka Gałka muszkatołowa
  • 0.25 Łyżeczka Kardamon
  • 1 laska Cynamon

Przygotowanie

  1. 1

    Obraną ze skóry dynię – najlepsza będzie do dżemu dyniowo-pomarańczowego dynia piżmowa – Muscat de Provence czy butternut) kroimy na malutkie sześciany. Pokrojony miąższ wkładamy do miski i zasypujemy ksylitolem, po czym dokładnie łączymy oba składniki, mieszając.

  2. 2

    Na tarce o grubych oczkach ścieramy umyte niepozbawione skóry jabłko (jego gatunek zostawiamy do waszej decyzji – dobre będą odmiany używane do szarlotek: reneta, ligol, papierówka).

  3. 3

    Jabłko dodajemy do dyni z ksylitolem i odstawiamy na bok na około trzy godziny w temperaturze pokojowej. W tym czasie dynia powinna puścić sok.

  4. 4

    Dodajemy przyprawy (laskę wanilii i ziarenka wanilii, kardamon, gałkę muszkatołową, kardamon, cynamon. Przekładamy masę do garnuszka i powoli podgrzewamy na małym ogniu.

  5. 5

    Myjemy cytrynę i pomarańcze. Dwie pomarańcze zostawiamy ze skórą, sześć obieramy, ale nie usuwamy błonki. Z cytryny także zdejmujemy skórę. Kroimy owoce i dodajemy do garnuszka z dynią.

  6. 6

    Obieramy kolejne dwie pomarańcze i uzyskaną z nich skórę czyścimy z białej warstwy. Następnie kroimy na maleńkie kawałeczki i dodajemy do gotującej się masy dyniowo-pomarańczowo-cytrynowej.

  7. 7

    Masa powinna gotować się do chwili odparowania większości soku. Kiedy konsystencja dżemu dyniowo-pomarańczowego będzie bardziej stała, wyjmujemy z garnka laskę wanilii oraz cynamonu i miksujemy wszystkie składniki na jednolitą gładką masę.

  8. 8

    Myjemy słoiki, w które będziemy przekładać dżem, po czym wyparzamy je w piekarniku, w 100 stopniach Celsjusza.

  9. 9

    W gorących słoikach umieszczamy gotowy dżem dyniowo-pomarańczowy, mocno je zakręcamy po czym poddajemy pasteryzacji. Wystudzone dżemy chowamy do spiżarni, gdzie będą czekały na swój moment. Otwarte słoiki z dżemem trzymamy w lodówce.

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też