Zupa z kurek jak u babci. Ten przepis skradnie Twoje serce

Zupa z kurek
Źródło: StockFood

Składniki

Zupa z kurek

  • 200 g Kurki
  • 2.5 litry Woda
  • 5 sztuk Ziemniaki
  • 100 ml Śmietana 18%
  • 1 łyżeczka Mąka pszenna
  • 1 łyżka Masło
  • 3 sztuki Marchew
  • 3 sztuki Pietruszka
  • 0.5 Sztuka Por
  • 0.5 Sztuka Seler
  • 2 sztuki Cebula
  • 1 pęczek Natka pietruszki
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Marchewki, pietruszki, ziemniaki oraz seler obierz ze skóry. Ziemniaki pokrój w kostkę.

  2. 2

    1 cebulę obierz z łupin, przekrój na połowę i smaż na patelni bez dodatku tłuszczu przez ok. 5 minut z każdej strony. Osoby, które mają w domu kuchenkę gazową, mogą opalić cebulę bezpośrednio nad palnikiem.

  3. 3

    W garnku umieść pora, marchewki, pietruszki, seler, opaloną cebulę i zalej warzywa zimną wodą. Garnek postaw na palniku o średniej mocy i zagotuj jego zawartość. Utrzymuj wrzenie do momentu, w którym warzywa staną się miękkie. Następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj wywar przez następne 15 minut. 

  4. 4

    W międzyczasie obierz drugą cebulę i pokrój ją w drobną kostkę. 

  5. 5

    Na patelni rozgrzej masło, a kiedy tłuszcz się rozpuści, dodaj pokrojoną wcześniej cebulę. Smaż ją przez ok. 3-4 minuty do zarumienienia, następnie dodaj kurki i smaż całość na małej mocy palnika przez kolejne 5 minut.

  6. 6

    Z wywaru odcedź warzywa za pomocą łyżki cedzakowej, dodaj usmażone na maśle kurki z cebulą i zagotuj. Utrzymuj wrzenie przez ok. 5 minut. 

  7. 7

    Następnie dodaj mąkę wymieszaną ze śmietaną i ponownie doprowadź do wrzenia. Całość dopraw do smaku solą oraz czarnym pieprzem mielonym i ściągnij zupę z kurek z palnika. Gotową zupę z kurek podawaj z warzywami wyłowionymi wcześniej z bulionu lub ugotowanym makaronem oraz drobno posiekaną natką pietruszki. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też