Niesamowite ciasto dyniowe, idealne na jesienne wieczory

Ciasto dyniowe
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciasto dyniowe

  • 3 sztuki Jajko
  • 2 szklanek Mąka pszenna
  • 200 g Purée z dyni
  • 2 łyżeczki Cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 1 łyżeczka Soda oczyszczona
  • 200 g Masło
  • 0.75 Szklanka Cukier
  • 1 łyżeczka Mielony cynamon

Przygotowanie

  1. 1

    Masło pozostaw na kuchennym blacie na ok. 30 minut — powinno być ono w temperaturze pokojowej, aby dało się je z łatwością miksować.

  2. 2

    Masło ubij z cukrem oraz cukrem wanilinowym na jasną i puszystą masę. Następnie dodawaj po 1 jajku, z ok. 60-sekundowymi odstępami. Pod koniec miksowania dodaj purée z dyni i całość starannie wymieszaj. 

  3. 3

    W osobnej misce wymieszaj ze sobą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz mielony cynamon. Następnie dodaj te składniki do naczynia z purée z dyni i miksuj je do momentu połączenia składników. 

  4. 4

    Przygotuj tortownicę lub blaszkę, w której będzie piekło się ciasto dyniowe i wyłóż ją papierem do pieczenia.

  5. 5

    Przygotowaną masę przelej do formy i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C przez ok. 60 minut. Ciasto dyniowe warto posypać delikatnie cukrem pudrem lub przygotować na jego wierzch krem z serka Philadelphia i orzechów włoskich.  

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też