Karp pieczony z pieczarkami — poznaj inną odsłonę świątecznego dania

 Karp pieczony z pieczarkami
Źródło: GettyImages

Składniki

Karp pieczony z pieczarkami

  • 300 g Pieczarki
  • 1 sztuka Cebula
  • 100 ml Białe wytrawne wino
  • 1 pęczek Natka pietruszki
  • 100 g Roztopione masło
  • 1.5 kg Karp
  • 2 łyżki Olej rzepakowy
  • 50 g Masło
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Karpia natrzyj od wewnątrz oraz z zewnątrz solą i czarnym pieprzem mielonym. Po tej czynności pozostaw rybę na ok. 30 minut. 

  2. 2

    Pieczarki starannie umyj, osusz, a następnie pokrój na połówki. Cebulę obierz z łupin i pokrój ją w drobną kostkę. 

  3. 3

    Natkę pietruszki opłucz pod bieżącą wodą i starannie osusz.

  4. 4

    Przyprawionego karpia nafaszeruj połową natki pietruszki i włóż do naczynia żaroodpornego.

  5. 5

    Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, a gdy osiągnie pożądaną temperaturę, dodaj drobno posiekaną cebulę. Smaż ją przez ok. 3 minuty do chwili zeszklenia, a następnie dodaj pokrojone pieczarki i smaż przez kolejne 5 minut. Po tym czasie wlej białe wino i czekaj, aż płyn całkowicie odparuje. Gdy to się stanie, dopraw grzyby solą oraz czarnym pieprzem mielonym i przełóż do naczynia żaroodpornego z karpiem.

  6. 6

    Masło roztop w mikrofali lub na kuchence i polej nim rybę. 

  7. 7

    Włóż karpia z pieczarkami do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz go przez 30 minut. Po wyciągnięciu posyp rybę obficie pozostałą posiekaną natką pietruszki. 

  8. 8

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też