Karp pieczony z pieczarkami — poznaj inną odsłonę świątecznego dania
Karp to obowiązkowa pozycja na stole wigilijnym w niemal w każdym domu. Wiele osób nie wyobraża sobie świąt Bożego Narodzenia bez tego przysmaku. Karp pieczony z pieczarkami to fantastyczny pomysł na podanie tej tradycyjnej potrawy z zupełnie nowej, smakowitej odsłonie. Zwyczajowo rybę tę przygotowuje się w panierce, usmażoną na głębokim tłuszczu, jednak nasza propozycja jest zdecydowanie bardziej modernistyczna. Jeżeli chciałbyś rozkoszować się smakiem tej ryby, w zdrowej i odżywczej wersji, koniecznie wypróbuj przepis na karpia zapiekanego z pieczarkami.
Składniki
Karp pieczony z pieczarkami
- 300 g Pieczarki
- 1 sztuka Cebula
- 100 ml Białe wytrawne wino
- 1 pęczek Natka pietruszki
- 100 g Roztopione masło
- 1.5 kg Karp
- 2 łyżki Olej rzepakowy
- 50 g Masło
- Sól
- Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
Karpia natrzyj od wewnątrz oraz z zewnątrz solą i czarnym pieprzem mielonym. Po tej czynności pozostaw rybę na ok. 30 minut.
- 2
Pieczarki starannie umyj, osusz, a następnie pokrój na połówki. Cebulę obierz z łupin i pokrój ją w drobną kostkę.
- 3
Natkę pietruszki opłucz pod bieżącą wodą i starannie osusz.
- 4
Przyprawionego karpia nafaszeruj połową natki pietruszki i włóż do naczynia żaroodpornego.
- 5
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, a gdy osiągnie pożądaną temperaturę, dodaj drobno posiekaną cebulę. Smaż ją przez ok. 3 minuty do chwili zeszklenia, a następnie dodaj pokrojone pieczarki i smaż przez kolejne 5 minut. Po tym czasie wlej białe wino i czekaj, aż płyn całkowicie odparuje. Gdy to się stanie, dopraw grzyby solą oraz czarnym pieprzem mielonym i przełóż do naczynia żaroodpornego z karpiem.
- 6
Masło roztop w mikrofali lub na kuchence i polej nim rybę.
- 7
Włóż karpia z pieczarkami do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz go przez 30 minut. Po wyciągnięciu posyp rybę obficie pozostałą posiekaną natką pietruszki.
- 8
Karp pieczony z pieczarkami smakuje doskonale podany z ziemniakami oraz kapustą z grochem.
Zobacz także:
Karp pieczony z pieczarkami to przepis bardzo prosty w wykonaniu. Nie wymaga także długotrwałego smażenia, jak w przypadku ryby panierowanej. Wszystkie składniki można z łatwością przygotować, umieścić w naczyniu żaroodpornym i czekać, aż karp z pieczarkami apetycznie zarumieni się w piekarniku. Ryba ta przyrządzana jest w całości, dzięki czemu znakomicie prezentuje się na świątecznym stole.
Karp pieczony z pieczarkami odznacza się delikatnym mięsem, a dodatek warzyw to znakomite uatrakcyjnienie tej świątecznej potrawy. Jest to przepis, który koniecznie powinny wypróbować osoby, poszukujące pomysłów na wyjątkowe, ale i innowacyjne podanie tradycyjnych potraw.
Zobacz także: Karp w galarecie – świąteczny klasyk w najlepszym wydaniu
Karp pieczony z pieczarkami — jak przygotować tę świąteczną potrawę?
Karp pieczony z pieczarkami to potrawa wykonana z jednego, obfitego kawałka ryby. Można to danie przyrządzić także z mniejszych fragmentów, jednak nie będą one wyglądały tak efektownie, jak cała upieczona tusza. Karpia z pieczarkami można ponadto upiec z dodatkiem śmietany. W takim przypadku 5 minut przed końcem pieczenia należy posmarować nią wierzch ryby.
Uwagę należy również zwrócić na czas przyrządzania przysmaku. Zbyt długa obróbka termiczna może bowiem spowodować, że sos stanie się rozwarstwiony, a tym samym, mniej apetyczny. Karp w śmietanie z pieczarkami można także serwować z dodatkiem świeżego koperku, który podobnie jak pietruszka świetnie komponuje się ze smakiem grzybów.