Naleśniki ze szpinakiem – pyszne i zdrowe

Naleśniki ze szpinakiem
Źródło: GettyImages

Składniki

Składniki na ciasto naleśnikowe

  • 0.75 Szklanka Mąka pszenna
  • 2 sztuki Jajko
  • 0.5 Szklanka Mleko
  • 0.5 Szklanka Woda gazowana
  • 1 łyżka Olej
  • 1 szczypta Sól

Składniki na farsz

  • 1 kg Szpinak baby
  • 2 łyżki Olej roślinny
  • 3 łyżki Śmietana kremówka 36%
  • 3 ząbki Czosnek
  • 1 łyżeczka Sól
  • 0.5 Łyżeczka Pieprz
  • 0.5 Sztuka Sok z cytryny

Przygotowanie

  1. 1

    Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe wlewamy do miski. Mleko można lekko podgrzać lub wyjąć z lodówki godzinę przed gotowaniem. Podobnie z jajkami – wyjmujemy je wcześniej, a jeśli mamy duże jajka, to do ciasta naleśnikowego wystarczy, że dodamy jedno. Woda gazowana ma dodać naleśnikom puszystości, a olej (lub roztopione i ostudzone masło) sprawić, że naleśniki nie będą przywierać do patelni i będą wilgotne.

  2. 2

    Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, być pozbawione grudek i dokładnie rozmiksowane na jednolitą masę.

  3. 3

    Liście szpinaku myjemy i obcinamy zbyt grube ogonki i usuwamy grube nerwy. W sezonie może to być młody szpinak, poza sezonem szpinak baby, którego nie trzeba aż tak przygotowywać – bo ma miękkie liście i ogonki.

  4. 4

    W przypadku smażenia naleśników kluczowa jest odpowiednia patelnia, przy czym chodzi tu o najbardziej pasujący wam egzemplarz. Taki, do którego ciasto nie przywiera, ma optymalną średnicę i naleśniki na niej zawsze wychodzą. Patelnia powinna się powoli rozgrzewać na średnim ogniu. Pierwszy naleśnik zazwyczaj wychodzi bardziej tłusty i mnie kształtny. Chociaż w cieście naleśnikowym jest już tłuszcz, niektórzy lubią dodatkowo natłuścić patelnię – wybór należy do was.

  5. 5

    Wlewamy na rozgrzaną i podniesioną nad palnik patelnię porcję ciasta naleśnikowego (doskonale nadaje się do tego łyżka wazowa) i tak manewrujemy patelnią, żeby ciasto rozlało się równomiernie po całej powierzchni. Kiedy naleśnik się zetnie, przewracamy go na drugą stronę z użyciem specjalnej płaskiej szpatułki do smażenia naleśników.

  6. 6

    Szpinak można przed smażeniem na patelni zblanszować – umieszczając liście w sitku lub durszlaku i przelewając je wrzątkiem. Po odcedzeniu i odciśnięciu z nadmiaru wody liści, wrzucamy szpinak na patelnię na której przez chwilę przesmażyliśmy tłuszcz z pokrojonymi w plastry ząbkami czosnku. Do liści dodajemy przyprawy: sól, pieprz, cukier i wyciśnięty sok z cytryny. Na koniec na patelni powinna się znaleźć śmietana.

  7. 7

    Na naleśniki wykładamy farsz i składamy naleśniki, w sposób jaki najbardziej nam odpowiada – w krokieciki, rulony czy ćwiartki.

  8. 8

    Przed podaniem naleśniki można przesmażyć na patelni lub zapiec w piekarniku – posypując dodatkowo serem (startym parmezanem, cheddarem czy mozzarellą). Farsz można wzbogacić – pieczarkami, łososiem, mięsem z kurczaka, suszonymi pomidorami, serem fetą i sosem pomidorowym. W przypadku sera feta należy oszczędnie dodawać sól do farszu – ser sam w sobie jest wystarczająco słony.

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też