Naleśniki ze szpinakiem – pyszne i zdrowe
Naleśniki lubią chyba wszyscy, a nikt nie ma wątpliwości, jak bardzo zdrowym warzywem jest szpinak. Naleśniki ze szpinakiem to w tym wypadku wspaniałe połączenie – dla amatorów dań z dzieciństwa z jednej strony i fanów zdrowego jedzenia z drugiej.
Składniki
Składniki na ciasto naleśnikowe
- 0.75 Szklanka Mąka pszenna
- 2 sztuki Jajko
- 0.5 Szklanka Mleko
- 0.5 Szklanka Woda gazowana
- 1 łyżka Olej
- 1 szczypta Sól
Składniki na farsz
- 1 kg Szpinak baby
- 2 łyżki Olej roślinny
- 3 łyżki Śmietana kremówka 36%
- 3 ząbki Czosnek
- 1 łyżeczka Sól
- 0.5 Łyżeczka Pieprz
- 0.5 Sztuka Sok z cytryny
Przygotowanie
- 1
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe wlewamy do miski. Mleko można lekko podgrzać lub wyjąć z lodówki godzinę przed gotowaniem. Podobnie z jajkami – wyjmujemy je wcześniej, a jeśli mamy duże jajka, to do ciasta naleśnikowego wystarczy, że dodamy jedno. Woda gazowana ma dodać naleśnikom puszystości, a olej (lub roztopione i ostudzone masło) sprawić, że naleśniki nie będą przywierać do patelni i będą wilgotne.
- 2
Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, być pozbawione grudek i dokładnie rozmiksowane na jednolitą masę.
- 3
Liście szpinaku myjemy i obcinamy zbyt grube ogonki i usuwamy grube nerwy. W sezonie może to być młody szpinak, poza sezonem szpinak baby, którego nie trzeba aż tak przygotowywać – bo ma miękkie liście i ogonki.
- 4
W przypadku smażenia naleśników kluczowa jest odpowiednia patelnia, przy czym chodzi tu o najbardziej pasujący wam egzemplarz. Taki, do którego ciasto nie przywiera, ma optymalną średnicę i naleśniki na niej zawsze wychodzą. Patelnia powinna się powoli rozgrzewać na średnim ogniu. Pierwszy naleśnik zazwyczaj wychodzi bardziej tłusty i mnie kształtny. Chociaż w cieście naleśnikowym jest już tłuszcz, niektórzy lubią dodatkowo natłuścić patelnię – wybór należy do was.
- 5
Wlewamy na rozgrzaną i podniesioną nad palnik patelnię porcję ciasta naleśnikowego (doskonale nadaje się do tego łyżka wazowa) i tak manewrujemy patelnią, żeby ciasto rozlało się równomiernie po całej powierzchni. Kiedy naleśnik się zetnie, przewracamy go na drugą stronę z użyciem specjalnej płaskiej szpatułki do smażenia naleśników.
- 6
Szpinak można przed smażeniem na patelni zblanszować – umieszczając liście w sitku lub durszlaku i przelewając je wrzątkiem. Po odcedzeniu i odciśnięciu z nadmiaru wody liści, wrzucamy szpinak na patelnię na której przez chwilę przesmażyliśmy tłuszcz z pokrojonymi w plastry ząbkami czosnku. Do liści dodajemy przyprawy: sól, pieprz, cukier i wyciśnięty sok z cytryny. Na koniec na patelni powinna się znaleźć śmietana.
- 7
Na naleśniki wykładamy farsz i składamy naleśniki, w sposób jaki najbardziej nam odpowiada – w krokieciki, rulony czy ćwiartki.
- 8
Przed podaniem naleśniki można przesmażyć na patelni lub zapiec w piekarniku – posypując dodatkowo serem (startym parmezanem, cheddarem czy mozzarellą). Farsz można wzbogacić – pieczarkami, łososiem, mięsem z kurczaka, suszonymi pomidorami, serem fetą i sosem pomidorowym. W przypadku sera feta należy oszczędnie dodawać sól do farszu – ser sam w sobie jest wystarczająco słony.
Przeczytaj także:
Kiedy sprawdzą się naleśniki ze szpinakiem?
Naleśniki ze szpinakiem i dodatkiem czosnku (a także łososia, sera feta czy camemberta czy z zapiekane z serem bryndza) będą doskonałym i bardzo sycącym daniem na różne posiłki: śniadanie (zwłaszcza dla fanów wytrawnego jedzenia na początek dnia), drugie śniadanie (będą smakowały także w wersji na zimno), obiad, a także kolację. Pocięte na kawałki rulony naleśnikowo-szpinakowe świetnie będą się prezentowały także jako danie na przyjęcie wyłożone na półmisek na szwedzki stół. W takim wypadku można jako dodatek dodać wędzonego łososia i śmietankowy serek).
Co zrobić, żeby naleśniki ze szpinakiem wyszły smaczne?
Kluczem do sukcesu będzie dobry, sprawdzony przepis na ciasto naleśnikowe, smaczny farsz i wprawa w smażeniu naleśników. Danie to można zrobić od początku do końca samodzielnie, nie sięgając po gotowe produkty (szpinak można wykorzystać w wersji mrożonej lub samodzielnie udusić go i doprawić według smaku na patelni. Jeśli ma się wprawę w smażeniu naleśników, nie będzie to danie czasochłonne, ani specjalnie wymagające. A dzięki niewielkiej liczbie składników do zrobienia w domu, kiedy nie ma się pomysłu na bardziej komplikowany obiad.