Wyśmienita tarta z kiszoną kapustą — ciężko przejść obok niej obojętnie

Tarta z kiszoną kapustą
Źródło: GettyImages

Składniki

Tarta z kiszoną kapustą

  • 500 g Kapusta kiszona
  • 0.5 Łyżeczka Kminek
  • 1 sztuka Cebula
  • 3 łyżki Oliwa z oliwek
  • 2 łyżki Masło
  • 0.5 Szklanka Woda
  • 1 łyżeczka Sól
  • 1 Jajko
  • 150 g Masło
  • 250 g Mąka pszenna

Przygotowanie

  1. 1

    Aby przygotować ciasto na tartę z kiszoną kapustą, przesiej przez sitko mąkę na stolnicę lub dodaj ja do miski. Następnie połącz ją z kawałkami zimnego masła, łyżeczką soli oraz jajkiem. 

  2. 2

    Ciasto zagniataj rękoma do otrzymania jednolitej kuli. Następnie podziel je na dwie części — jedna powinna stanowić ok. 2/3 jego objętości, natomiast druga 1/3. Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 60 minut.

  3. 3

    W międzyczasie kapustę odciśnij z soku, a następnie przepłucz na sitku pod bieżącą wodą.

  4. 4

    Do garnka z grubym dnem wlej oliwę z oliwek i dodaj masło, a gdy tłuszcz się nagrzeje, dodaj również pokrojoną w kostkę cebulę oraz kminek i smaż całość przez ok. 5 minut. 

  5. 5

    Po tym czasie dodaj kiszoną kapustę oraz wodę i gotuj pod przykryciem przez ok. 30 minut.  Następnie ściągnij garnek z palnika i odcedź kapustę z pozostałości płynu. 

  6. 6

    Formę na tartę o średnicy ok. 24 cm wysmaruj starannie masłem.

  7. 7

    Schłodzone ciasto rozwałkuj na podsypanym mąką blacie na koło o średnicy większej niż średnica formy. Następnie przełóż je na blaszkę, tak, aby pokryło całe dno oraz boki formy. Za pomocą widelca nakłuj równomiernie spód. Tak przygotowane ciasto ponownie włóż do lodówki na ok. 30 minut. 

  8. 8

    Piekarnik nagrzej do temperatury 190 st. C. 

  9. 9

    Schłodzoną formę z ciastem wyciągnij z lodówki, nałóż na nią kawałek folii aluminiowej i wysyp suchą fasolę, groch lub inne nasiona, które będą stanowić odpowiednie obciążenie. 

  10. 10

    Tartę piecz przez 25 minut, po tym czasie ściągnij z niej obciążenie i piecz ją przez następne 14 minut na rumiany kolor. 

  11. 11

    Po tym czasie ciasto wyciągnij z piekarnika i zmniejsz temperaturę do 180 st. C.

  12. 12

    Na rumiany spód nałóż przygotowaną wcześniej kapustę. Z pozostałego ciasta wytnij paseczki i ułóż je na wierzchu tarty z kiszoną kapustą. Następnie przysmak włóż do piekarnika i piecz przez ok. 25 minut. Tarta z kiszoną kapustą smakuje wyśmienicie podana z barszczem czerwonym. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też