Szybkie ciasto jogurtowe, dobre na każdą okazję. Uniwersalny przepis na deser

Szybkie ciasto jogurtowe
Źródło: GettyImages

Składniki

Szybkie ciasto jogurtowe

  • 1 szklanki Jogurt grecki
  • 3 sztuki Jajko
  • 2 łyżeczki Cukier wanilinowy
  • 1.5 szklanki Mąka pszenna
  • 150 g Borówki
  • 0.5 Szklanka Cukier
  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
  • Cukier puder

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C. Foremkę wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia. 

  2. 2

    W misce umieść suche składniki, tj. cukier, proszek do pieczenia, mąkę pszenną i cukier wanilinowy. Starannie wymieszaj wszystkie komponenty.

  3. 3

    W osobnym naczyniu zmiksuj jajka wraz z jogurtem greckim, po czym dodaj mieszankę suchych składników, kontynuując mieszanie do chwili powstania jednolitej masy.

  4. 4

    Borówki opłucz pod bieżącą wodą, następnie osusz owoce i oprósz je delikatnie mąką pszenną.

  5. 5

    Ciasto jogurtowe przełóż do blaszki, wyrównaj jego wierzch za pomocą łyżki stołowej. Następnie posyp deser borówkami. 

  6. 6

    Umieść ciasto jogurtowe w nagrzanym piekarniku i piecz je przez ok. 60 minut, do tzw. suchego patyczka, czyli chwili, w której wbita w wypiek wykałaczka pozostanie bez śladów mokrego ciasta.

     

    Upieczony łakoć pozostaw do wystudzenia, a następnie oprósz ciasto jogurtowe cukrem pudrem. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też