Najlepsze bitki wołowe, których koniecznie musisz spróbować

Bitki wołowe
Źródło: Gettyimages

Składniki

Bitki wołowe

  • 1 kg Wołowina
  • 3 ząbki Czosnek
  • 2 łyżki Olej rzepakowy
  • 1 łyżka Mąka pszenna
  • 2 szklanek Woda
  • 2 sztuki Cebula
  • 3 sztuki Liście laurowe
  • 1 łyżeczka Sól
  • 1 łyżeczka Pieprz
  • 4 sztuki Ziele angielskie

Przygotowanie

  1. 1

    Mięso pokrój w plastry i rozbij tłuczkiem. Gotowe kawałki wołowiny posyp pieprzem.

  2. 2

    Nagrzej dużą patelnię, a następnie dodaj na nią olej. Smaż na niej plastry wołowiny z obu stron, do momentu zarumienienia. Gotowe kotlety przełóż do czystego garnka.

  3. 3

    Obierz cebulę i czosnek, a następnie pokrój warzywa — cebulę w kostkę, a czosnek plasterki.

  4. 4

    Na patelni, na której było smażone mięso, podsmaż pokrojone w plasterki ząbki czosnku i pokrojoną w kostkę cebulę. Po ok. 10 minutach, gdy warzywa się zarumienią, ściągnij patelnię z palnika i przełóż do garnka z podsmażonymi kawałkami mięsa.

  5. 5

    Na patelnię wlej 2 szklanki wody i zagotuj, a następnie przelej do garnka.

  6. 6

    Do garnka dodaj liście laurowe, ziele angielskie, sól i całość lekko przemieszaj. Naczynie przykryj pokrywką i zagotuj. Następnie zmniejsz moc palnika i gotuj na małym ogniu przez godzinę. Po wskazanym czasie sprawdź, czy bitki wołowe są już miękkie. Jeżeli nie, wydłuż czas gotowania mięsa.

  7. 7

    Łyżkę mąki pszennej wymieszaj z niewielką ilością zimnej wody i przelej do garnka z bitkami wołowymi. Całość gotuj przez 2-3 minuty. 

  8. 8

    Po wskazanym czasie danie jest gotowe do nakładania na talerze. Bitki wołowe smakują rewelacyjnie podane z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też