Nalewka z tarniny i jej lecznicze działanie. Jak zrobić tarninówkę?

Nalewka z tarniny
Źródło: GettyImages

Składniki

Nalewka z tarniny

  • 1 litr Spirytus 70%
  • 1 kg Cukier
  • 1 kg Owoce tarniny

Przygotowanie

  1. 1

    Owoce tarniny umyj dokładnie pod wodą, pozbądź się drobnych pestek, a następnie włóż do zamrażalnika. To konieczny zabieg, jeżeli tarnina była zbierana przed przymrozkami. Czas, który tarnina powinna spędzić w zamrażalniku to przynajmniej 24 godziny.

  2. 2

    Po wymrożeniu owoców umieść je w pojemnym słoju, dodaj spirytus oraz cukier. Na tym etapie możesz dodać inne składniki, np. goździki czy owoce derenia. Następnie zakręć szczelnie słój i przełóż go do ciepłego miejsca, do którego nie dociera światło słoneczne. Co 3 dni potrząśnij szklanym naczyniem, by wymieszać jego zawartość. Nalewka z tarniny powinna odczekać teraz 3-4 miesiące.  

  3. 3

    Po upływie wskazanego czasu przefiltruj nalewkę z tarniny, a następnie przelej ją do czystych butelek. W takiej postaci tarninówka powinna postać jeszcze przez 6 miesięcy — wskazanym miejscem jest chłodny i ciemny kąt. Po upływie połowy roku trunek nadaje się do spożywania.  

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też