Babeczki waniliowe – prosty przepis dla każdego

Babeczki waniliowe
Źródło: GettyImages

Składniki

składniki na ciasto

  • 2 szklanek Mąka pszenna
  • 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
  • 0.5 Szklanka Cukier
  • 1 szklanki Mleko
  • 0.5 Szklanka Olej
  • 1 sztuka Jajko
  • 2 łyżeczki Cukier wanilinowy

Przygotowanie

  1. 1

    Pierwszy krok w przygotowaniu babeczek waniliowych to umieszczenie w misce wszystkich suchych składników: mąki, proszku do pieczenia i cukru. Do tak przygotowanej mieszanki dodajemy jajka, olej i mleko. Składniki mieszamy – ale nie za długo i niezbyt intensywnie, w przeciwnym razie babeczki wyjdą niewystarczająco puszyste.

  2. 2

    Następne zadanie to rozgrzanie piekarnika do 180 stopni C. Należy także przygotować metalową formę do muffinek i wyłożyć ją papierowymi foremkami (papilotki). Jeśli akurat nie mamy papilotek możemy się bez nich obejść, trzeba będzie jednak metalową formę na babeczki wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą.

  3. 3

    Kolejny krok to przelanie ciasta do foremek, tak, żeby zostawić margines jednego centymetra od górnej krawędzi foremki. Precyzyjnie zapełnimy foremki łyżką do zupy lub specjalną łyżką-dozownikiem do nakładania kulek lodów. Dzięki temu babeczki waniliowe będą miały miejsce żeby wyrosnąć i nie wyleją się poza formę. Jeśli w środku babeczek ma się znaleźć czekolada, to musimy mieć pewność, że nadzienie nie wystanie się poza ciasto. Jeśli do tego dojdzie, czekolada się przypali i będzie gorzka.

  4. 4

    Zgodnie z naszym przepisem na babeczki waniliowe, czas pieczenia w nagrzanym piekarniku to około 25 minut. O tym, czy ciasto nie jest surowe w środku można się przekonać za pomocą drewnianego patyczka. Jeśli wbijemy patyczek w babeczkę i wyjmiemy z widocznie przyklejonym surowym ciastem, będzie to oznaczało, że babeczki muszą się jeszcze dopiec.

  5. 5

    Upieczone babeczki można zjeść na ciepło – z kulką lodów, dżemem lub jeśli dodaliśmy do jej środka czekoladę, z płynnym nadzieniem. Eksperci radzą, żeby studzić babeczki na kratce, dzięki czemu nie zawilgotnieją i będą miały chrupiącą skórkę.

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też