Babeczki waniliowe – prosty przepis dla każdego
Babeczki waniliowe to kulinarny klasyk. Doskonałe do jedzenia, całkiem przyjemne i proste w przygotowaniu. Co więcej można je zrobić na wiele sposobów: w wersji z nadzieniem czekoladowym, budyniowym czy bogato zdobione na urodziny czy inne okazje specjalne.
Składniki
składniki na ciasto
- 2 szklanek Mąka pszenna
- 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
- 0.5 Szklanka Cukier
- 1 szklanki Mleko
- 0.5 Szklanka Olej
- 1 sztuka Jajko
- 2 łyżeczki Cukier wanilinowy
Przygotowanie
- 1
Pierwszy krok w przygotowaniu babeczek waniliowych to umieszczenie w misce wszystkich suchych składników: mąki, proszku do pieczenia i cukru. Do tak przygotowanej mieszanki dodajemy jajka, olej i mleko. Składniki mieszamy – ale nie za długo i niezbyt intensywnie, w przeciwnym razie babeczki wyjdą niewystarczająco puszyste.
- 2
Następne zadanie to rozgrzanie piekarnika do 180 stopni C. Należy także przygotować metalową formę do muffinek i wyłożyć ją papierowymi foremkami (papilotki). Jeśli akurat nie mamy papilotek możemy się bez nich obejść, trzeba będzie jednak metalową formę na babeczki wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą.
- 3
Kolejny krok to przelanie ciasta do foremek, tak, żeby zostawić margines jednego centymetra od górnej krawędzi foremki. Precyzyjnie zapełnimy foremki łyżką do zupy lub specjalną łyżką-dozownikiem do nakładania kulek lodów. Dzięki temu babeczki waniliowe będą miały miejsce żeby wyrosnąć i nie wyleją się poza formę. Jeśli w środku babeczek ma się znaleźć czekolada, to musimy mieć pewność, że nadzienie nie wystanie się poza ciasto. Jeśli do tego dojdzie, czekolada się przypali i będzie gorzka.
- 4
Zgodnie z naszym przepisem na babeczki waniliowe, czas pieczenia w nagrzanym piekarniku to około 25 minut. O tym, czy ciasto nie jest surowe w środku można się przekonać za pomocą drewnianego patyczka. Jeśli wbijemy patyczek w babeczkę i wyjmiemy z widocznie przyklejonym surowym ciastem, będzie to oznaczało, że babeczki muszą się jeszcze dopiec.
- 5
Upieczone babeczki można zjeść na ciepło – z kulką lodów, dżemem lub jeśli dodaliśmy do jej środka czekoladę, z płynnym nadzieniem. Eksperci radzą, żeby studzić babeczki na kratce, dzięki czemu nie zawilgotnieją i będą miały chrupiącą skórkę.
Zobacz także:
Babeczki waniliowe to przepis na wypieki, który nie jest zbyt skomplikowany i wymagający doświadczenia. Z tego powodu tak chętnie wybierane są do przygotowania przez osoby w sztuce kulinarnej początkujące, a także nastolatki i dzieci. Kiedy dochodzi do momentu dekoracji babeczek, nie dość, że można się popisać fantazją, to jeszcze dać upust swoim artystycznym zapędom. Babeczki waniliowe i każde inne będą się prezentowały doskonale, dlatego często są serwowane podczas urodzin, kinderbali czy jako jedna z propozycji na stole ze słodkościami na przyjęciu weselnym.
Na co zwracać uwagę w czasie pieczenia babeczek waniliowych?
Ponieważ pieczenie babeczek jest dość popularne, w sprzedaży dostępnych jest wiele sprzętów i gadżetów, które pozwolą na perfekcyjne przygotowanie wypieków. Najwygodniej babeczki waniliowe będzie nam upiec w specjalnej blasze, w której są wgłębienia – najczęściej w wersji na sześć babeczek lub na 12. Większość przepisów na babeczki waniliowe przewiduje 12 sztuk, lepiej więc wybrać opcję większą. Przydatnym udogodnieniem w pieczeniu babeczek będą papierowe foremki – tak zwane papilotki. Wkłada się je do każdego zgłębienia w blasze i dzięki nim blacha będzie czysta, a babeczki łatwe w wyjęciu, a później także w jedzeniu ciasta.
Jeśli zdarza nam się często piec babeczki, warto zaopatrzyć się w silikonowe foremki. Ich zaletą jest łatwe mycie oraz bardzo różne fantazyjne kształty, dzięki którym babeczki będą się świetnie prezentowały na talerzu z ciastkami.
Jakich zasad przestrzegać przy pieczeniu babeczek waniliowych?
Naczelną zasadą jest osobne mieszanie składników mokrych i osobne suchych. Łączymy je razem dopiero, kiedy każda grupa połączy się w ramach swojej kategorii. Kolejna zasada, której warto przestrzegać, to niezbyt dokładne mieszanie masy na babeczki. Wystarczy ją delikatnie przemieszać, dzięki temu ciasto wyjdzie lekkie i dobrze napowietrzone.