Dżem z mirabelek — smak, który przywoła wspomnienia z dzieciństwa
Słodki, przepyszny, o pięknym kolorze — dżem z mirabelek. Spiżarka babci wypełniona dżemami, a wśród nich ten w kolorze słońca. To właśnie dżem z mirabelek u wielu przywołuje wspomnienia upalnego lata spędzanego w ogrodzie, w czasie którego na obiad wystarczyły lekkie naleśniki babci ze słodkim dżemem. Przepis dżem z mirabelek pozwoli na podróż w czasie do beztroskich dni. Spróbuj sam, a przekonasz się, jak łatwo przygotować ten domowy przetwór.
Składniki
Dżem z mirabelek
- 2 kg Mirabelki
- 3 łyżki Sok z cytryny
- 0.75 kilogram Cukier
- 1 laska Wanilia
Przygotowanie
- 1
Do przygotowania dżemu z mirabelek polecamy wybrać dojrzałe śliwki. Cały sukces tego przetworu tkwi w dobrych, mięsistych owocach o intensywnym zapachu. Dzięki temu konsystencja dżemu z mirabelek nie okaże się zbyt rzadka.
- 2
Owoce dokładnie umyj i osusz za pomocą ręcznika papierowego, a następnie je wypestkuj. Jeśli posiadasz w domu laskę wanilii to na tym etapie przekrój ją na pół i wydobądź z niej ziarna.
- 3
Przygotowane owoce przełóż do głębokiego naczynia, np. miski i zasyp cukrem (najlepiej brązowym). Wymieszaj całość i odstaw na ok. 12 godzin w chłodne miejsce — w takie, do którego nie docierają promienie słoneczne. Najwygodniej przygotować owoce z cukrem wieczorem i zostawić je na noc na blacie kuchennym. W tym czasie mirabelki puszczą sok.
- 4
Po 12 godzinach zawartość naczynia przełóż na patelnię i smaż owoce na średnim ogniu. Teraz możesz dorzucić ziarna wanilii. Gdy tylko owoce stracą swój intensywny kolor, a konsystencją zaczną przypominać dżem, dodaj sok wyciśnięty z cytryny i starannie wymieszaj zawartość patelni.
- 5
Tak przygotowany gorący dżem z mirabelek przelej do wyparzonych wcześniej słoików (dowolnej wielkości). Możesz wykorzystać kilka małych słoiczków, by móc obdarować najbliższych swoim pysznym dżemem z mirabelek. Gotowy przetwór możesz przechowywać nawet przez kilka tygodni, a jeśli chcesz, by spędził w Twojej spiżarce więcej czasu — należy go zapasteryzować. Jesteśmy przekonani, że zniknie on już w pierwszych tygodniach, przez wzgląd na wyjątkowy smak.
Jeśli szukasz przepisów na inne domowe dżemy — koniecznie zerknij na pozostałe propozycje. Może zainteresować Cię także przepis na dżem ze śliwek węgierek.