Dżem z jeżyn to potężne źródło witaminy C. Jedz go na zdrowie!

Dżem z jeżyn
Źródło: GettyImages

Składniki

Dżem z jeżyn

  • 1.5 kg Jeżyny
  • 0.5 kilogram Cukier

Przygotowanie

  1. 1

    Jeżyny dokładnie umyj, delikatnie je osusz, a następnie przełóż do garnka, koniecznie z grubym dnem. Podgrzewaj owoce na małym ogniu przez kilka minut, do momentu, aż jeżyny znacznie zmiękną i puszczą sok.

  2. 2

    Jeżeli chcesz pozbyć się pestek, przetrzyj jeżyny przez sito do drugiego garnka. Nie jest to jednak zabieg obowiązkowy, ale polecany wszystkim osobom, które preferują gładkie konsystencje przetworów. 

  3. 3

    Do jeżyn dodaj cukier i gotuj razem na małym ogniu do otrzymania pożądanej konsystencji.

  4. 4

    Gorącym dżemem z jeżyn napełnij wyparzone i dokładnie osuszone słoiki, zostawiając pod wieczkiem ok. 1-2 cm luzu i szczelnie je zakręć. Naczynia z przetworem ustaw dnem do góry i pozostaw w takiej pozycji do całkowitego wystygnięcia. Gdy dżem z jeżyn będzie już w temperaturze pokojowej, to znak, że jest już gotowy do spożycia lub dalszego przechowywania.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też