Rolada szpinakowa z szynką

Rolada szpinakowa z szynką
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 450 g Mrożony szpinak w liściach
  • 2 łyżki Śmietana 18%
  • 2 łyżeczki Masło
  • 6 Jajko
  • 50 g Kremowy serek
  • 2 ząbki Czosnek
  • 0.25 Łyżeczka Pieprz czarny mielony
  • 0.25 Łyżeczka Sól
  • 6 plastrów Szynka

Przygotowanie

  1. 1

    Rozpuść masło, a kiedy zacznie skwierczeć, na patelnię wrzuć mrożony szpinak. Po ok. 10 minutach smażenie wyłącz palnik i odstaw szpinak do ostudzenia.

  2. 2

    Do miski wbij jajka i dodaj do nich przyprawy (pieprz oraz sól). Po ubiciu jajek przełóż do nich przestudzony szpinak i dokładnie wymieszaj.

  3. 3

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.

  4. 4

    Na przygotowaną formę wlej ciasto szpinakowo-jajeczne i delikatnie wyrównaj jego powierzchnię. Następnie wstaw je do nagrzanego piekarnika i piecz przez kwadrans. Po 15 minutach wyciągnij ciasto z piekarnika i — razem z arkuszem papieru do pieczenia — przełóż na blat, by ostygło.

  5. 5

    W międzyczasie przygotuj kremowe nadzienie. W misce połącz ze sobą serek, śmietankę, przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek (można go również drobno posiekać).

  6. 6

    Zdejmij papier z przestudzonego ciasta szpinakowego i posmaruj je przygotowanym serkiem. Następnie rozłóż plasterki szynki i zacznij zwijać roladę, pamiętając o tym, by była odpowiednio ściśnięta.

  7. 7

    Przygotowaną roladę szpinakową z szynką owiń folią i schłódź w lodówce. Najlepiej pozostawić ją w chłodzie na ok. 2 godziny.

  8. 8

    Po wskazanym czasie wyciągnij roladę z lodówki i pokrój ją na kawałki — na stole najlepiej prezentują się niezbyt grube plastry.

     

    Wypróbuj także przepis na roladę szpinakową z łososiem.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też