Rolada szpinakowa z szynką
Rolada szpinakowa to jedna z najchętniej przygotowywanych przekąsek, lądujących na świątecznym stole. Nie dzieje się tak bez przyczyny — przystawka jest pyszna, a czas jej przygotowania stosunkowo krótki. Najpopularniejszym połączeniem jest rolada szpinakowa z łososiem, jednak dla tych, którzy nie lubią ryb, mamy doskonałą alternatywę. Zobacz, jak zrobić pyszną roladę szpinakową z szynką.
Składniki
- 450 g Mrożony szpinak w liściach
- 2 łyżki Śmietana 18%
- 2 łyżeczki Masło
- 6 Jajko
- 50 g Kremowy serek
- 2 ząbki Czosnek
- 0.25 Łyżeczka Pieprz czarny mielony
- 0.25 Łyżeczka Sól
- 6 plastrów Szynka
Przygotowanie
- 1
Rozpuść masło, a kiedy zacznie skwierczeć, na patelnię wrzuć mrożony szpinak. Po ok. 10 minutach smażenie wyłącz palnik i odstaw szpinak do ostudzenia.
- 2
Do miski wbij jajka i dodaj do nich przyprawy (pieprz oraz sól). Po ubiciu jajek przełóż do nich przestudzony szpinak i dokładnie wymieszaj.
- 3
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
- 4
Na przygotowaną formę wlej ciasto szpinakowo-jajeczne i delikatnie wyrównaj jego powierzchnię. Następnie wstaw je do nagrzanego piekarnika i piecz przez kwadrans. Po 15 minutach wyciągnij ciasto z piekarnika i — razem z arkuszem papieru do pieczenia — przełóż na blat, by ostygło.
- 5
W międzyczasie przygotuj kremowe nadzienie. W misce połącz ze sobą serek, śmietankę, przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek (można go również drobno posiekać).
- 6
Zdejmij papier z przestudzonego ciasta szpinakowego i posmaruj je przygotowanym serkiem. Następnie rozłóż plasterki szynki i zacznij zwijać roladę, pamiętając o tym, by była odpowiednio ściśnięta.
- 7
Przygotowaną roladę szpinakową z szynką owiń folią i schłódź w lodówce. Najlepiej pozostawić ją w chłodzie na ok. 2 godziny.
- 8
Po wskazanym czasie wyciągnij roladę z lodówki i pokrój ją na kawałki — na stole najlepiej prezentują się niezbyt grube plastry.
Wypróbuj także przepis na roladę szpinakową z łososiem.
Kiedy przychodzi czas na zaplanowanie, jakie przekąski znajdą się na stole, jako poczęstunek dla gości — czy to w czasie świąt, czy codziennych spotkań ze znajomymi bądź rodziną — każdy staje przed pytaniem, czym poczęstować najbliższych tym razem. Jedną z atrakcyjnych przystawek, która z pewnością skusi niejednego miłośnika jedzenia, jest rolada szpinakowa z szynką i kremowym nadzieniem śmietankowym.
Zielone roladki z pysznym wnętrzem prezentują się wybornie. Już po pierwszym kęsie goście będą pytać o przepis, na wykonanie tej prostej, ale jakże efektownej przekąski.
Rolada szpinakowa z szynką — jak przechowywać przekąskę?
Po przygotowaniu rolady szpinakowej należy zawinąć ją w folię i umieścić w lodówce. Najlepiej smakuje schłodzona, dlatego najrozsądniej będzie przyrządzić ją na kilka godzin przed serwowaniem poczęstunku. Nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić ją nawet dzień wcześniej — przekąska pozostanie świeża, a długie chłodzenie podniesie walory smakowe przystawki. Przed podaniem wystarczy pokroić roladę szpinakową z szynką w plastry i ułożyć je na talerzu.