Kruche babeczki z kremem — deser, który rozpływa się w ustach

Kruche babeczki z kremem
Źródło: GettyImages

Składniki

Kruche babeczki z kremem

  • 200 g Mąka pszenna
  • 1 łyżka Cukier wanilinowy
  • 100 g Masło
  • 6 łyżek Cukier puder
  • 200 g Serek mascarpone
  • 200 ml Śmietanka 36%
  • 1 sztuka Żółtko

Przygotowanie

  1. 1

    Mąkę pszenną, masło, 3 łyżki cukru pudru oraz żółtko umieść w misce i szybko zacznij zagniatać ciasto. Z masy uformuj kulę, a następnie owiń ją folią spożywczą i umieść w lodówce, schładzając przez co najmniej 60 minut.

  2. 2

    Piekarnik nagrzej do temperatury 200 st. C.

  3. 3

    Foremki posmaruj tłuszczem, a następnie oprósz je bułką tartą.

  4. 4

    Każdą foremkę napełnij równomiernie cienką warstwą ciasta, a następnie nakłuj je w kilku miejscach za pomocą widelca.

  5. 5

    Babeczki włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut. Po tym czasie wyciągnij foremki z kuchenki i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.

  6. 6

    Przygotuj krem do kruchych babeczek. Śmietankę wlej do miski i ubij ją mikserem na gęstą masę. W międzyczasie dodawaj stopniowo serek mascarpone, 3 łyżki cukru pudru oraz cukier wanilinowy. 

  7. 7

    Ostudzone babeczki ostrożnie wyciągnij z foremek. Następnie napełnij je sporządzonym wcześniej kremem. Można zrobić to łyżką lub wykorzystać do tego rękaw cukierniczy z ozdobną tylką.

     

    Gotowe babeczki z kremem mascarpone podawaj udekorowane lubianymi owocami.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też