Ogórki małosolne — sprawdzony przepis na orzeźwiający przysmak letni

Ogórki małosolne
Źródło: GettyImages

Składniki

Ogórki małosolne

  • 1.5 kg Ogórek
  • 2 litry Woda
  • Kawałek Chrzan
  • Gałązka Koperek
  • 0.5 Główka Czosnek
  • 4 sztuki Liście laurowe
  • 2 łyżki Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Małe ogórki gruntowe starannie umyj w chłodnej wodzie. Możesz także pozbyć się ich końcówek, symbolicznie je obcinając. Nie jest to jednak konieczny warunek.

  2. 2

    Przygotuj pozostałe składniki, niezbędne do przyrządzenia ogórków małosolnych. Opłucz koper, a chrzan pokrój w plastry.

  3. 3

    Przygotuj naczynie, do kiszenia ogórków małosolnych. Możesz wybrać duży słój, większy garnek bądź kamionkę. Bez względu na to, z jakiego naczynia skorzystasz, bardzo ważne jest to, by zostało one odpowiednio wyparzone. Na samym dole umieść gałązkę kopru oraz przyprawy, takie jak liść laurowy i część czosnku. Następnie dodaj kilka ogórków, ponownie czosnek, chrzan pokrojony w plastry, liść laurowy oraz gałązkę kopru.

  4. 4

    Zawartość słoika zalej wrzącą wodą z dodatkiem soli (aby uzyskać najlepszy smak, na 1 litr wody zastosuj 1 łyżkę soli). Płyn powinien pokrywać wszystkie ogórki — tylko wtedy nie wypłyną na wierzch, przez co nie ma ryzyka, że ulegną zepsuciu.

  5. 5

    Ogórki małosolne umieść w odpowiednim miejscu — proces ich fermentacji nie wymaga niskiej temperatury, ani zaciemnionej przestrzeni.

  6. 6

    Ogórki małosolne gotowe są już po 2 dniach. Doskonale smakują jako odrębna przekąska, ale i uzupełnienie dań obiadowych.

     

    Wypróbuj także przepis na sałatkę z cukinii do słoików.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też