Lekka przekąska, idealna na lato — warzywa z grilla

Warzywa z grilla
Źródło: GettyImages

Składniki

Warzywa z grilla

  • 1 sztuka Cukinia zielona
  • 1 sztuka Bakłażan
  • 1 sztuka Papryka czerwona
  • 1 sztuka Żółta papryka
  • 250 g Pieczarki
  • 4 ząbki Czosnek
  • 50 ml Oliwa z oliwek
  • 5 ml Ocet balsamiczny
  • 0.5 Łyżeczka Cukier
  • 1 łyżeczka Przyprawa do warzyw z grilla
  • 0.5 Łyżeczka Pieprz czarny mielony
  • 2 gałązki Tymianek
  • 1 gałązka Rozmaryn

Przygotowanie

  1. 1

    Bakłażana i cukinię umyj, a następnie pokrój warzywa w plastry o grubości ok. 2 cm.

  2. 2

    Paprykę żółtą i czerwoną umyj, wytnij gniazda nasienne, a każdą połówkę pokrój na 4 części.

  3. 3

    Małe pieczarki starannie opłucz z ziemi i sparz krótko we wrzącej wodzie, z dodatkiem soli oraz octu.

  4. 4

    Przygotuj marynatę do warzyw z grilla. W oddzielnej miseczce wymieszaj oliwę, ocet, cukier i przyprawę do warzyw z grilla oraz zioła.

  5. 5

    Gotową marynatą zalej pokrojone kawałki warzyw i dokładnie wymieszaj, tak, żeby każdy składnik został pokryty aromatyczną mieszanką. Warzywa umieść w lodówce i pozostaw tak na około 10 minut.

  6. 6

    Marynowane warzywa wyłóż na aluminiową tackę i opiekaj na mocno rozgrzanym grillu przez około 10 minut.

  7. 7

    Gotowe warzywa z grilla przełóż na talerze i podawaj z ulubionym dipem lub jogurtem.

    Wypróbuj także przepis na szaszłyki warzywne.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też