Pieczone ziemniaki Hasselback w mundurkach — chrupiąca przekąska, która odmieni Twoje menu

Pieczone ziemniaki Hasselback
Źródło: GettyImages

Składniki

Pieczone ziemniaki w mundurkach

  • 16 sztuk Ziemniaki
  • 1 szczypta Zioła prowansalskie
  • 1 szczypta Sól
  • 1 łyżeczka Czosnek granulowany
  • 1 szczypta Pieprz czarny mielony
  • 50 g Masło klarowane

Przygotowanie

  1. 1

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 st. C.

  2. 2

    Przygotuj ziemniaki. Starannie je wyszoruj, osusz, a następnie ponacinaj na ok. ⅔ głębokości, mniej więcej co 2 mm. Niezwykle ważne jest to, by nie naciąć ich do samego końca, bo się rozdzielą. Celem nacinania ziemniaków jest utworzenie otworów, przypominających harmonijkę.

  3. 3

    Miękkie masło umieść w miseczce. Dodaj do niego przyprawy, tj.:  czarny pieprz mielony, sól, czosnek granulowany oraz zioła prowansalskie. Całość starannie wymieszaj.

  4. 4

    Ponacinane ziemniaki ułóż na blasze do pieczenia bądź w naczyniu żaroodpornym. Każdą sztuką starannie wysmaruj przygotowanym masłem ziołowym. Możesz do tego użyć specjalnego pędzelka silikonowego. Warto sięgnąć nim do wnętrza ziemniaków, tak, by masło znalazło się w środku.

  5. 5

    Ziemniaki Hasselback umieść w rozgrzanym piekarniku i piecz przez 60 minut.

  6. 6

    Pieczone ziemniaki w mundurkach serwuj jako urozmaicenie dań głównych, specjałów z grilla, bądź delektuj się nimi jako odrębną przekąską. Doskonale smakują podane z domowym sosem czosnkowym.

     

    Wypróbuj także przepis na ziemniaki z grilla z masłem czosnkowym i przyprawami.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też