Obwarzanki — przepis na krakowski specjał

Obwarzanki
Źródło: GettyImages

Składniki

Obwarzanki

  • 50 g Świeże drożdże
  • 100 ml Mleko
  • 100 ml Woda
  • 1 szczypta Cukier
  • 500 g Mąka pszenna
  • 1 Jajko
  • 0.5 Kostka Masło
  • Sezam
  • 0.5 Łyżeczka Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Przygotuj rozczyn na obwarzanki. Do miski nalej wodę oraz ciepłe mleko, dodaj odrobinę cukru i świeże drożdże. Wymienione składniki starannie wymieszaj i odłóż na 20 minut, przykrywając naczynie czystą ściereczką.

  2. 2

    Do oddzielnego naczynia wsyp mąkę pszenną, miękkie masło pokrojone na mniejsze kawałki oraz szczyptę soli. Składniki zalej rozczynem, który po 20 minutach powinien zmienić konsystencję na bardziej piankową. Zawartość miski zacznij zagniatać rękoma, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto możesz również wyrabiać, posiłkując się sprzętem kuchennym ze specjalnym hakiem. Na koniec uformuj z niego kulę, włóż do naczynia i ponownie okryj je ściereczką — tym razem na ok. 20 minut.

  3. 3

    Z wyrośniętego ciasta wyodrębnij 16 jednakowych porcji, a z każdej wykonaj w dłoniach małą kulę. Każdą roluj rękoma na wałek, delikatnie skręcaj, a na koniec połącz końce ciasta.

  4. 4

    Do garnka wlej wodę (wystarczy napełnić ⅓ naczynia), zagotuj ją i zanurzaj w niej uformowane obwarzanki. Powinny warzyć się we wrzątku nie dłużej niż 60 sekund. Po wskazanym czasie wyciągaj bułeczki, posługując się sitkiem.

  5. 5

    Obwarzanki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy z nich posmaruj roztrzepanym jajkiem z dodatkiem soli, a następnie oprósz ulubionymi dodatkami, np. makiem, sezamem, bądź czarnuszką. Tak przygotowane obwarzanki piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C przez 18-20 minut.

    Może zainteresować Cię także przepis na bułki drożdżowe

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też