Zaskocz swoich gości i przygotuj doskonałą pizzę z grilla. Przepis jest prosty
Pizza jest jedną z najbardziej popularnych potraw kuchni włoskiej. Kojarzy się z wielkimi kamiennymi piecami opalanymi drewnem, jednak może zostać przygotowana także w domu — podczas beztroskiego grillowania w gronie najbliższych osób. Choć brzmi to dość niespotykanie i tajemniczo, odpowiedni sprzęt pozwoli na przyrządzenie tego smakołyku we własnym ogródku. Sprawdź, jak przygotować doskonałą pizzę z grilla.
Składniki
Pizza z grilla
- 150 g Mąka pszenna
- 20 g Drożdże
- 150 ml Woda
- 20 ml Oliwa z oliwek
- 0.5 Łyżeczka Sól
- 0.5 Łyżeczka Cukier
- Suszone oregano
- 1 łyżeczka Ocet balsamiczny
- 3 sztuki Pomidor
- 2 opakowania Mozzarella
- 3 ząbki Czosnek
- Bazylia
Przygotowanie
- 1
Aby przygotować zaczyn na pizzę z grilla, drożdże wymieszaj dokładnie z wodą, cukrem i 1 łyżką mąki. Następnie miskę przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.
- 2
Mąkę przesiej do dużej miski i wymieszaj ją razem z solą. Następnie dodaj zaczyn oraz 10 ml oliwy. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub mikserem przez ok. 10-15 minut w celu napowietrzenia i dokładnego połączenia składników. Po wskazanym czasie ciasto na pizzę z grilla przykryj ściereczką i ponownie odstaw do wyrośnięcia na minimum 1 godzinę.
- 3
2 pomidory sparz gorącą wodą — pozwoli to na łatwiejsze obranie skórki. Następnie pokrój warzywa na mniejsze kawałki, wytnij z nich szypułki i wrzuć do rondelka. Dodaj ocet balsamiczny, pozostałą oliwę i szczyptę cukru. Możesz także opcjonalnie dodać suszone oregano. Składniki gotuj na średnim ogniu przez ok. 15 minut, aż część wody odparuje. Na końcu zblenduj pomidory na gładki sos.
- 4
Ostatniego pomidora pokrój w plastry, mozzarellę porwij na kawałki, a czosnek pokrój w cienkie plasterki.
- 5
Rozgrzej grill do maksymalnej temperatury z kamieniem do pieczenia pizzy w środku. Im bardziej nagrzany kamień, tym smaczniejsza będzie pizza z grilla.
- 6
Zagnieć wyrośnięte ciasto i podziel je na trzy części. Rozwałkuj każdy kawałek na okrągłe placki i odstaw ponownie do wyrośnięcia, przykrywając ciasto ściereczką (wystarczy ok. 10 minut).
- 7
Gotowy placek na pizzę z grilla zsuń na rozgrzany kamień. Nałóż sos, tartą mozzarellę, pomidory i czosnek. Przykryj i grilluj przez ok. kwadrans, co chwilę sprawdzając stopień wypieczenia, aby nie doszło do przypalenia.
- 8
Pizzę z grilla podawaj z liśćmi świeżej bazylii i oliwą.
Może zainteresować Cię także przepis na pizzę z plastrami boczku i pikantnym sosem z papryczką pepperoni.
Chociaż dla niektórych “pizza z grilla” może brzmieć nieco dziwacznie bądź nawet kuriozalnie, gwarantujemy, że przepis wychodzi niczym z włoskiej restauracji. Tajemnicą kulinarnego sukcesu w tym przypadku jest przygotowanie ciasta, a następnie mocne rozgrzanie specjalnego kamienia, znajdującego się w środku grilla.
Kolejnym sekretem wyśmienitego smaku pizzy z grilla jest możliwość uzyskania temperatury nieosiągalnej w piekarniku. Nadaje jej to unikalnego charakteru, dzięki któremu możemy się poczuć jak w prawdziwym włoskim lokalu. Zachęcamy do zapoznania się z przepisem na doskonałą pizzę z grilla. Zapewniamy, że raz przyrządzona, z pewnością stanie się częstym specjałem szykowanym dla gości podczas wspólnego biesiadowania w ogrodzie.
Jaki sprzęt jest potrzebny do przygotowania pizzy z grilla?
Niestety nie każdy grill umożliwia przyrządzenie pizzy z grilla. Do jej przygotowania potrzebny będzie specjalny kamień, który należy rozgrzać razem z grillem. Drugim warunkiem, który musi zostać spełniony, aby dało się przygotować pizzę z grilla, jest możliwość jego zamknięcia. Pomocny będzie także termometr, aby temperatura podczas przyrządzania mogła być stale kontrolowana. Jeżeli będzie za niska, uniemożliwi to zrobienie smacznej pizzy z grilla. Zbyt długie pieczenie spowoduje z kolei, że ciasto wysuszy się i stanie bardzo twarde.