Zaskocz swoich gości i przygotuj doskonałą pizzę z grilla. Przepis jest prosty

Pizza z grilla
Źródło: StockFood

Składniki

Pizza z grilla

  • 150 g Mąka pszenna
  • 20 g Drożdże
  • 150 ml Woda
  • 20 ml Oliwa z oliwek
  • 0.5 Łyżeczka Sól
  • 0.5 Łyżeczka Cukier
  • Suszone oregano
  • 1 łyżeczka Ocet balsamiczny
  • 3 sztuki Pomidor
  • 2 opakowania Mozzarella
  • 3 ząbki Czosnek
  • Bazylia

Przygotowanie

  1. 1

    Aby przygotować zaczyn na pizzę z grilla, drożdże wymieszaj dokładnie z wodą, cukrem i 1 łyżką mąki. Następnie miskę  przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.

  2. 2

    Mąkę przesiej do dużej miski i wymieszaj ją razem z solą. Następnie dodaj zaczyn oraz 10 ml oliwy. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub mikserem przez ok. 10-15 minut w celu napowietrzenia i dokładnego połączenia składników. Po wskazanym czasie ciasto na pizzę z grilla przykryj ściereczką i ponownie odstaw do wyrośnięcia na minimum 1 godzinę.

  3. 3

    2 pomidory sparz gorącą wodą — pozwoli to na łatwiejsze obranie skórki. Następnie pokrój warzywa na mniejsze kawałki, wytnij z nich szypułki i wrzuć do rondelka. Dodaj ocet balsamiczny, pozostałą oliwę i szczyptę cukru. Możesz także opcjonalnie dodać suszone oregano. Składniki gotuj na średnim ogniu przez ok. 15 minut, aż część wody odparuje. Na końcu zblenduj pomidory na gładki sos.

  4. 4

    Ostatniego pomidora pokrój w plastry, mozzarellę porwij na kawałki, a czosnek pokrój w cienkie plasterki.

  5. 5

    Rozgrzej grill do maksymalnej temperatury z kamieniem do pieczenia pizzy w środku. Im bardziej nagrzany kamień, tym smaczniejsza będzie pizza z grilla.

  6. 6

    Zagnieć wyrośnięte ciasto i podziel je na trzy części. Rozwałkuj każdy kawałek na okrągłe placki i odstaw ponownie do wyrośnięcia, przykrywając ciasto ściereczką (wystarczy ok. 10 minut).

  7. 7

    Gotowy placek na pizzę z grilla zsuń na rozgrzany kamień. Nałóż sos, tartą mozzarellę, pomidory i czosnek. Przykryj i grilluj przez ok. kwadrans, co chwilę sprawdzając stopień wypieczenia, aby nie doszło do przypalenia.

  8. 8

    Pizzę z grilla podawaj z liśćmi świeżej bazylii i oliwą.

    Może zainteresować Cię także przepis na pizzę z plastrami boczku i pikantnym sosem z papryczką pepperoni.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też