Żeberka w kapuście — pyszne i sycące danie, idealne na zimę
Żeberka w kapuście to danie na wiele okazji. Przepis ten sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację. Dobór dodatków nie jest trudny, dlatego każdy odnajdzie połączenie idealne dla siebie. Smak żeberek w kapuście jest po prostu nie do opisania. Zobacz, jak je zrobić.
Składniki
Żeberka w kapuście
- 1 kg Kapusta kiszona
- 10 g Grzyby suszone
- 200 g Boczek parzony
- 1 sztuka Cebula
- 1.4 kg Żeberka wieprzowe
- 2 ząbki Czosnek
- 4 sztuki Ziele angielskie
- 4 sztuki Liście laurowe
- 2 łyżki Majeranek
- Pieprz czarny mielony
- 1 łyżka Kminek
- 2 łyżki Olej
Przygotowanie
- 1
Suszone grzyby namocz w wodzie. Rekomendowany czas to 60-120 minut.
- 2
Wieprzowe żeberka podziel na 2 części, tak, aby każda z nich miała przynajmniej 2 kostki. Następnie oprósz je solą.
- 3
Na patelnię dodaj olej, a gdy się nagrzeje, dodaj żeberka i smaż mięso, aż ładnie się zarumieni. Delikatnie podsmażone porcje umieść na talerzu.
- 4
W czasie podsmażania żeberek pokrój boczek w drobną kostkę. Następnie wyłóż go na patelnię (tę samą, na której smażyło się mięso) i smaż ok. 7 minut.
- 5
Cebulę obierz z łupin i drobno pokrój. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub bardzo drobno posiekaj.
- 6
Suszone śliwki bez pestek posiekaj na drobne kawałki i pokrój namoczone grzyby.
- 7
Do zarumienionego boczku dodaj pokrojoną cebulę oraz czosnek i kontynuuj smażenie przez kolejne 5 minut.
- 8
Odciśnij kapustę kiszoną z nadmiaru soku i dodaj ją na patelnię. Całość dopraw czarnym pieprzem mielonym, dodaj kminek, ziele angielskie i liście laurowe.
- 9
Nagrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.
- 10
Na patelnię dodaj pokrojone grzyby i suszone śliwki. Całość starannie wymieszaj i kontynuuj podgrzewanie jeszcze kilka minut.
- 11
Przygotuj naczynie żaroodporne. Na jego dno wyłóż połowę kapusty kiszonej, a na niej ułóż podsmażone żeberka. Naczynie przykryj pokrywką, a jeżeli nią nie dysponujesz, równie dobrze sprawdzi się folia aluminiowa.
- 12
Żeberka w kapuście piecz przez 120 minut.
Zobacz także:
Jeżeli wydaje Ci się, że przyrządzenie pysznych i delikatnych żeberek nie jest możliwe, udowadniamy, że jesteś w błędzie. Nie jest to bowiem tak skomplikowane, jak wydaje się na pierwszy rzut oka. Przepis na żeberka w kapuście kiszonej zasmakuje każdemu miłośnikowi mięsnych specjałów. Nadaje się na obiad, ale też kolację. Doskonale rozgrzewa, dlatego najczęściej receptura wykonywana jest w okresie jesienno-zimowym. Dodatek suszonych grzybów oraz śliwek jeszcze bardziej wzmacniają zimowy charakter dania.
Niepodważalnym atutem posiłku jest to, że żeberka w kapuście rewelacyjnie smakują nawet po podgrzaniu. Można podgrzewać je zarówno na patelni, jak i w piekarniku. Chociaż przepis ten nie należy do najmniej czasochłonnych, gwarantujemy, że efekt wart jest poświęceń. Wygląd, zapach i smak żeberek w kapuście umilą dzień i przyjemnie nasycą. Dzięki spożytemu posiłkowi długo nie poczujesz głodu.
Zobacz także: Żeberka duszone — niezastąpiony przepis na żeberka skąpane w pysznym sosie
Z czym podawać żeberka w kapuście? Poznaj niezastąpione dodatki
Rewelacyjne żeberka w kapuście nie potrzebują dodatków. Danie to broni się samo w sobie. Jego smak jest wybitny, a kapusta nadaje mu wyrazistego charakteru. Jeżeli zależy Ci na ulepszeniu posiłku, warto rozważyć podanie żeberek w towarzystwie pieczonych ziemniaczków lub frytek. Nie trzeba przyrządzać sałatki, jeśli jednak nie wyobrażasz sobie obiadu bez dodatku warzywnego, nic nie stoi na przeszkodzie, by do żeberek w kapuście kiszonej podać surówkę ze świeżych warzyw. Uniwersalnym wyborem, który pasuje do większości dań, są buraczki oraz surówka z kapusty pekińskiej. Równie dobrze sprawdzi się surówka z marchewki. Tradycjonalistom polecamy rozkoszować się smakiem posiłku w towarzystwie świeżego pieczywa.