Żeberka w kapuście — pyszne i sycące danie, idealne na zimę

Żeberka w kapuście kiszonej
Źródło: GettyImages

Składniki

Żeberka w kapuście

  • 1 kg Kapusta kiszona
  • 10 g Grzyby suszone
  • 200 g Boczek parzony
  • 1 sztuka Cebula
  • 1.4 kg Żeberka wieprzowe
  • 2 ząbki Czosnek
  • 4 sztuki Ziele angielskie
  • 4 sztuki Liście laurowe
  • 2 łyżki Majeranek
  • Pieprz czarny mielony
  • 1 łyżka Kminek
  • 2 łyżki Olej

Przygotowanie

  1. 1

    Suszone grzyby namocz w wodzie. Rekomendowany czas to 60-120 minut.

  2. 2

    Wieprzowe żeberka podziel na 2 części, tak, aby każda z nich miała przynajmniej 2 kostki. Następnie oprósz je solą.

  3. 3

    Na patelnię dodaj olej, a gdy się nagrzeje, dodaj żeberka i smaż mięso, aż ładnie się zarumieni. Delikatnie podsmażone porcje umieść na talerzu.

  4. 4

    W czasie podsmażania żeberek pokrój boczek w drobną kostkę. Następnie wyłóż go na patelnię (tę samą, na której smażyło się mięso) i smaż ok. 7 minut.  

  5. 5

    Cebulę obierz z łupin i drobno pokrój. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub bardzo drobno posiekaj. 

  6. 6

    Suszone śliwki bez pestek posiekaj na drobne kawałki i pokrój namoczone grzyby.

  7. 7

    Do zarumienionego boczku dodaj pokrojoną cebulę oraz czosnek i kontynuuj smażenie przez kolejne 5 minut. 

  8. 8

    Odciśnij kapustę kiszoną z nadmiaru soku i dodaj ją na patelnię. Całość dopraw czarnym pieprzem mielonym, dodaj kminek, ziele angielskie i liście laurowe.  

  9. 9

    Nagrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.

  10. 10

    Na patelnię dodaj pokrojone grzyby i suszone śliwki. Całość starannie wymieszaj i kontynuuj podgrzewanie jeszcze kilka minut. 

  11. 11

    Przygotuj naczynie żaroodporne. Na jego dno wyłóż połowę kapusty kiszonej, a na niej ułóż podsmażone żeberka. Naczynie przykryj pokrywką, a jeżeli nią nie dysponujesz, równie dobrze sprawdzi się folia aluminiowa.

  12. 12

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też