Piernik pomidorowy – zaskakująca wersja tradycyjnego piernika
Piernik pomidorowy to zdrowsza wersja tradycyjnego wypieku świątecznego. Gwarantujemy, że smak ciasta jest obłędny i nie czuć w nim zastosowanych warzyw. Piernik pomidorowy skradnie serca każdego miłośnika słodkości. Koniecznie go wypróbuj i zaskocz swoich bliskich w te święta, częstując ich całkiem nową odsłoną pysznego ciasta korzennego.
Składniki
Piernik pomidorowy
- 1 szklanki Mąka orkiszowa
- 1 szklanki Mąka pszenna
- 1 łyżka Przyprawa do piernika
- 2 łyżki Kakao
- 0.5 Łyżeczka Proszek do pieczenia
- 0.5 Łyżeczka Soda oczyszczona
- 1 Szczypta Sól
- 1 szklanki Pomidory w puszce
- 0.5 Szklanka Cukier trzcinowy
- 0.5 Szklanka Olej rzepakowy
- 1 sztuka Banan
- 4 łyżki powidła śliwkowe
Polewa czekoladowa
- 2 łyżki Olej kokosowy
- 100 g Gorzka czekolada 70%
- 30 g Orzechy laskowe
Przygotowanie
- 1
Banana obierz ze skórki i pokrój na mniejsze cząski. Kawałki owocu wrzuć do miski, wlej olej, a następnie dodaj cukier oraz pomidory z puszki. Całość zmiksuj na gładką masę.
- 2
W oddzielnym naczyniu zgromadź suche składniki. Przesiej do niego mąkę pszenną oraz orkiszową, dodaj kakao, sól, przyprawę do piernika oraz proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Całość starannie wymieszaj łyżką.
- 3
Do naczynia z mokrymi składnikami wsypuj stopniowo mieszankę suchych produktów. Wymieszaj dokładnie masę, posługując się kuchenną szpatułką.
- 4
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C i przygotuj formę na piernik pomidorowy. Do przepisu polecamy wykorzystać keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- 5
Przygotowane ciasto na piernik pomidorowy przełóż do formy i delikatnie wyrównaj wierzch korzennej masy. Piernik piecz przez 50 minut. Przed końcem wskazanego czasu polecamy upewnić się, czy ciasto jest upieczone w środku. Wystarczy wbić do niego drewniany patyczek i sprawdzić, czy po wyciągnięciu jest suchy.
- 6
Wystudzone ciasto przekrój na połowę, prowadząc nóż wzdłuż wypieku. Posmaruj jeden z blatów powidłami śliwkowymi i nałóż na to drugi.
- 7
Na koniec przygotuj polewę czekoladową. Zagotuj wodę w garnku, a następnie połóż nad nim mniejszy i dodaj do niego olej kokosowy oraz kostki czekolady. Kiedy składniki rozpuszczą się w kąpieli wodnej, gotową polewą ozdób piernik pomidorowy. Wierzch ciasta oprósz mieszanką ulubionych orzechów.
Zobacz także:
Czas Bożego Narodzenia wielu z nas kojarzy się z pysznymi wypiekami. Wśród nich nie może zabraknąć tradycyjnego piernika o charakterystycznym mocno korzennym smaku i zapachu. Jeżeli jesteś jednak zwolennikiem próbowania nowych przepisów, koniecznie wypróbuj nieco inną odsłonę tego świątecznego przysmaku. Piernik pomidorowy z pewnością zaskoczy cię swoim smakiem i wyglądem. Zapewniamy, że domownicy nie zorientują się, że jednym z głównych składników świątecznego deseru są popularne warzywa – chyba że im o tym wcześniej powiesz.
Przygotowanie piernika pomidorowego jest zaskakująco proste, dlatego zachęcamy, by do pieczenia zaprosić swoje pociechy. Ciasto przygotowane wspólnymi siłami będzie smakować jeszcze bardziej.
Zobacz także: Piernik z powidłami śliwkowymi — absolutny must have na Boże Narodzenie
Wskazówki, jak upiec najlepszy piernik pomidorowy
Zdrowsza odsłona korzennego piernika nie zawiedzie cię ani smakiem, ani konsystencją. Ciasto pięknie wyrasta, a wewnątrz jest przyjemnie wilgotne. Jeżeli nie przepadasz za wypiekiem przekładanym powidłami, do masy na piernik pomidorowy możesz dodać suszone śliwki bez pestek oraz ulubioną mieszankę orzechów. Zastosowane w przepisie banany powinny być dojrzałe, aby uzyskać słodszy smak gotowego deseru. Do ciasta można ponadto dodać skórkę kandyzowanej pomarańczy.