Zapiekanka gyros z makaronem — ponadczasowy przepis, który zawsze wychodzi

Zapiekanka gyros z makaronem
Źródło: GettyImages

Składniki

Zapiekanka gyros z makaronem

  • 5 łyżek Majonez
  • 1 sztuka Papryka czerwona
  • 500 g Filet z kurczaka
  • 2 sztuki Cebula czerwona
  • 5 łyżek Ketchup
  • 5 sztuk Ogórki konserwowe
  • 1 łyżka Przyprawa do gyrosa
  • 400 g Makaron
  • 2 łyżki Olej rzepakowy
  • 200 g Ser żółty
  • 1 puszka Kukurydza konserwowa

Przygotowanie

  1. 1

    Mięso starannie umyj, osusz, a następnie pokrój w kostkę o boku ok. 3 cm. Filet z piersi kurczaka umieść w miseczce, dodaj przyprawę do gyrosa i starannie wymieszaj. Odstaw na co najmniej 15 minut w celu zamarynowania.

  2. 2

    W międzyczasie ugotuj makaron w osolonej wodzie zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Odcedź go na durszlaku i pozostaw do wystudzenia.

  3. 3

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.

  4. 4

    Paprykę umyj, osusz i usuń z niej gniazda nasienne. Następnie pokrój ją w kostkę.

  5. 5

    Cebule czerwone obierz z łupin, po czym pokrój w drobną kostkę.

  6. 6

    Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

  7. 7

    Ogórki konserwowe wyjmij z zalewy, a następnie pokrój w plasterki.

  8. 8

    Kukurydzę konserwową odsącz z zalewy.

  9. 9

    Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju rzepakowego, a gdy osiągnie pożądaną temperaturę, dodaj zamarynowane mięso i smaż je na złoty kolor.

  10. 10

    Naczynie żaroodporne posmaruj łyżką oleju rzepakowego. Układaj składniki warstwami. Zacznij od wyłożenia połowy odcedzonego makaronu, papryki, ogórków, cebuli, kukurydzy, kawałków kurczaka i sera.

  11. 11

    W miseczce wymieszaj ze sobą majonez wraz z ketchupem i posmaruj nim wierzch zapiekanki.

  12. 12

    Następnie do naczynia dodaj pozostały makaron, paprykę, ogórki, cebulę, mięso oraz kukurydzę. Wierzch dania posyp startym serem żółtym.

  13. 13

    Tak przygotowaną potrawę umieść w nagrzanym piekarniku na 30 minut. Zapiekanka makaronowa gyros smakuje najlepiej na ciepło, podana bezpośrednio po przygotowaniu.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też