Pieczone udka z kurczaka
Pieczone udka z kurczaka połączone z warzywami i aromatycznymi przyprawami to pyszny pomysł na obiad. Sprawdź przepis na udka pieczone w piekarniku.
Składniki
- 6 sztuk Udka z kurczaka
- 2 sztuki Marchew
- 0.25 Sztuka Seler
- 6 sztuk Ziemniaki
- 1 sztuka Pietruszka
- 1 sztuka Por
- 1 ząbek Czosnek
- 5 sztuk Pieczarki
- 3 łyżki Groszek
- 1 łyżeczka Oregano
- 0.5 Łyżeczka Pieprz
- 2 łyżki Wędzona papryka
- 1 łyżka Majeranek
- 2 łyżki Masło
- 4 łyżki Olej rzepakowy
- Sok z cytryny
Przygotowanie
- 1
Udka z kurczaka dopraw pieprzem i papryką wędzoną. Mięso wsadź do lodówki na min. 1 godzinę.
- 2
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
- 3
Dokładnie umyj warzywa, obierz je ze skórki i pokrój w grubsze plastry. Do przepisu użyj tylko białej części pora. Przygotowane składniki rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem dodaj czosnek podzielony na mniejsze kawałki, a całość skrop olejem rzepakowym i sokiem z cytryny. Wierzch posyp majerankiem i odrobiną oregano. Do warzyw dodaj udka z kurczaka i włóż brytfankę do piekarnika na ok. 60 minut.
REKLAMA - 4
W międzyczasie przygotuj pieczarki. Po dokładnym umyciu pokrój je w ćwiartki.
- 5
Po upływie godziny, na formę z pieczonymi udkami dodaj przygotowane ćwiartki pieczarek, masło oraz zielony groszek. Starannie wymieszaj zawartość brytfanki i wsadź do piekarnika na ok. 20 minut.
- 6
Pieczone udka z kurczaka możesz posypać posiekaną natką pietruszki.
- 7
Posiłek nadaje się dla dzieci już od 8. miesiąca życia.
Zobacz także: