Pieczone udka z kurczaka

Pieczone udka z kurczaka
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 6 sztuk Udka z kurczaka
  • 2 sztuki Marchew
  • 0.25 Sztuka Seler
  • 6 sztuk Ziemniaki
  • 1 sztuka Pietruszka
  • 1 sztuka Por
  • 1 ząbek Czosnek
  • 5 sztuk Pieczarki
  • 3 łyżki Groszek
  • 1 łyżeczka Oregano
  • 0.5 Łyżeczka Pieprz
  • 2 łyżki Wędzona papryka
  • 1 łyżka Majeranek
  • 2 łyżki Masło
  • 4 łyżki Olej rzepakowy
  • Sok z cytryny

Przygotowanie

  1. 1

    Udka z kurczaka dopraw pieprzem i papryką wędzoną. Mięso wsadź do lodówki na min. 1 godzinę.

  2. 2

    Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.

  3. 3

    Dokładnie umyj warzywa, obierz je ze skórki i pokrój w grubsze plastry. Do przepisu użyj tylko białej części pora. Przygotowane składniki rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem dodaj czosnek podzielony na mniejsze kawałki, a całość skrop olejem rzepakowym i sokiem z cytryny. Wierzch posyp majerankiem i odrobiną oregano. Do warzyw dodaj udka z kurczaka i włóż brytfankę do piekarnika na ok. 60 minut.

  4. 4

    W międzyczasie przygotuj pieczarki. Po dokładnym umyciu pokrój je w ćwiartki.

  5. 5

    Po upływie godziny, na formę z pieczonymi udkami dodaj przygotowane ćwiartki pieczarek, masło oraz zielony groszek. Starannie wymieszaj zawartość brytfanki i wsadź do piekarnika na ok. 20 minut.

  6. 6

    Pieczone udka z kurczaka możesz posypać posiekaną natką pietruszki.

  7. 7

    Posiłek nadaje się dla dzieci już od 8. miesiąca życia.

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też